Mapa » Specials » Examentijd

Stress in de examentijd

Stress in de examentijd De examentijd is niet meteen de favoriete periode van de meeste leerlingen en studenten. Moe, suf gestudeerd, bleek, depressief en paniekerig zijn enkele adjectieven die hier wel op zijn plaats zijn. Tsja, je moet er wat voor over hebben voor dat felbegeerde diploma!

Examentijd = stresstijd

Twee of drie maal per jaar is het zo ver, de meest gehate periode van een studentenleven: de examens! Voor de meesten betekent dit stress, nachtjes door doen, liters koffie drinken, paniekaanvallen, black-outs, dipjes, depressieve gevoelens en moe zijn. De meesten lopen er bleek en suf bij, met ogen waar grote wallen onder zitten.

Het moet allemaal niet zo ver komen. Met geregeld werken tijdens het jaar, een goede voorbereiding en een gezond levensritme tijdens de examentijd kan je al veel stress en paniek vermijden. Gezond eten en op tijd en stond eens naar buiten om de beentjes te strekken en wat zuurstof op te doen.

Rollercoaster

Tijdens de examens hebben sommige studenten wel eens de indruk dat ze op een echte rollercoaster zitten. Soms voelen ze zich euforisch omdat ze het zo goed hebben gedaan. Dan zitten ze weer serieus in de put omdat alles tegen zat. Soms raken ze er terug uit met eenvoudige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Soms moet er hulp van buitenaf worden ingeroepen.

Soorten examens

Examens heb je in alle soorten. Je hebt mondelinge examens, schriftelijke examens, gesloten boek examens en open boek examens. Elk van deze examens moet op een andere manier voorbereid en gebracht worden. Bij mondelinge examens komt er ook nog eens bij dat je je in een "apepakje" moet wringen. Een net kleedje of een pak met das. En daar voelen de meeste studenten zich dan ook nog eens niet goed in.

Proclamatie

Bijkomende oorzaak van stress: de proclamatie! De meeste studenten zien er niet echt naar uit om "en plein public" hun naam te horen afroepen met de vermelding "voldoende", "onderscheiding" of "grote onderscheiding". Of nog erger: hun naam helemaal niet te horen afroepen. En dan heb je eindelijk je felbegeerde diploma in je hand en ben je van al die examens en de bijbehorende stress van af. Toch zullen velen enkele jaren later met heimwee terug denken aan die "goede, oude studententijd"!
Examens: een goede voorbereiding voor een openboekexamen

Examens: een goede voorbereiding voor een openboekexamen

Vele studenten denken dat een openboekexamen makkelijker is dan een gewoon examen en dat ze er niets voor moeten doen. Niets is minder waar. Bij een open boek examen kunnen moeilijkere vragen gesteld…
Sites en applicaties om gratis je Frans bij te spijkeren

Sites en applicaties om gratis je Frans bij te spijkeren

Vind je een taal aanleren ook zo saai? Vooral bij Frans haken vele mensen nogal snel af omdat er zoveel grammatica aan te pas komt. Toch kan je op een leuke manier je Frans zelf een beetje bijspijkere…
10 tips om zonder stress door de examens te spartelen

10 tips om zonder stress door de examens te spartelen

Twee of driemaal per jaar is het weer zo ver: de examenperiode breekt aan! Stress bij leerlingen, leraars en ouders. Hoe je deze stress best kan voorkomen? Dankzij deze tien eenvoudige tips. Geregeld…
Wat moet je eten tijdens de examens?

Wat moet je eten tijdens de examens?

Examen, OVSG-toets, tentamen of CITO-toets. Het maakt niet uit hoe ze heten, al die overhoringen brengen de nodige stress en vermoeidheid met zich mee. Soms lijkt het wel of je niets meer in je hoofd…
Woordenschat oefenen: spelletjes met en zonder materiaal

Woordenschat oefenen: spelletjes met en zonder materiaal

Wil je met je studenten de aangeleerde woordenschat oefenen? Dan kan je dat op een leuke manier door taalspelletjes te spelen. Iedereen denkt dan onmiddellijk aan Scrabble, Top Score of Tien voor Taal…
Gepubliceerd door Mapa op 21-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties