Mapa » Specials » Saone

Langs de Saône en Bourgondische specialiteiten

Langs de Saône en Bourgondische specialiteiten Wie Bourgondië zegt, denkt aan enkele specialiteiten zoals escargots, coq au vin en de bijbassende lekkere wijnen. Toeristisch gezien is Bourgondië de poort naar het zuiden. De architectuur wordt zuiders met rode, ronde dakpannen en lage huizen. De daken van kerken en abdijen hebben geverniste dakpannen die mooie patronen vormen. In het oosten van Bourgondië loopt de Saône. Niet zo bekend maar wel heel belangrijk voor de binnenscheepvaart. Via de Saône kan je naar de Middellandse Zee, naar Parijs en via de Rijn naar het noorden en het oosten van Europa.

Bourgondië

Bougondië ligt in het oosten van Frankrijk en bestaat uit vijf departementen: Yonne, Côte-d'Or, Nièvre, Bresse en Saône-et-Loire. Enkele bekende steden zijn Cluny, Chalon-sur-Saône, Auxerre, Mâcon, Dijon, Vézelay en Beaune. Bij de wijnkenners zullen volgende namen wel bekend in de oren klinken: Chablis, Nuits-Saint-Georges, Châteauneuf, Meursault en Pouilly.

Mekka van de binnenscheepvaart

Al eeuwenlang binnenvaart op de Saône

De Saône is gekend voor zijn scheepvaart sinds de vierde eeuw voor Christus. De haven van Chalon-sur-Saône is in gebruik sinds de derde eeuw voor Christus en die van Saint-Jean-de-Losne sinds de eerste eeuw voor Christus. Het trekken van de schepen gebeurde lange tijd door de mens zelf, tot dit in 1918 bij wet werd verboden. Later werden paarden ingezet op de jaagpaden. De schippers namen in die tijd nog de tijd om te leven. Bij het versluizen werden nieuwtjes uitgewisseld en werd er al wel eens samen een flesje gekraakt. Over het leven van de schippers van weleer valt nog veel te leren in de vele musea op de oevers van de Saône.

De Saône: een belangrijk knooppunt

Op de Saône liggen heel wat belangrijke knooppunten. Zo kan je via de Saône naar de Rhône en naar de Middellandse zee. Aan de westkant heb je verbinding met de Seine en dus met Parijs en in het oosten ga je de Rijn op, wat je dan weer in het noorden en het oosten van Europa brengt.

Typische streekgerechten

Naast de lekkere wijn, heb je in Bourgondië ook heel wat typische streekgerechten. Niet iedereen is er even gek op maar de echte escargots komen van Bourgondië. Ook de coq-au-vin is een plaatselijke lekkernij. Ook de boeuf bourguignon mag zeker niet in het rijtje ontbreken. En wat dacht je van een lekker stuk peperkoek als dessert?
Langs de Saône: de Bourgondische stad Tournus

Langs de Saône: de Bourgondische stad Tournus

Aan de oevers van de Saône ligt een klein stadje, Tournus. Deze Bourgondische stad die tevens de poort naar het zuiden van Frankrijk is, trekt jaarlijks heel wat bezoekers. Boegbeeld van deze stad is…
Langs de Saône: de Seille, Louhans, Cuisery en La Truchère

Langs de Saône: de Seille, Louhans, Cuisery en La Truchère

De Saône is een tamelijk brede rivier met beroepsvaart. Sla je echter net voorbij Tournus het kleine riviertje de Seille in, dan kom je terecht in een oase van rust. Bij de sluiswachter kan je enorme…
Bourgondië: mosterd, crème de cassis en peperkoek

Bourgondië: mosterd, crème de cassis en peperkoek

Wie kent ze niet, de specialiteiten uit de Bourgogne? De mosterd van Dijon waar je tranen van in de ogen krijgt bij het kleinste hapje. Gemaakt van zwarte mosterdzaadjes. De peperkoek met tientallen t…
Bourgondische keuken: van pot au feu tot coq au vin

Bourgondische keuken: van pot au feu tot coq au vin

De Bourgogne is de streek van de Bresse kip en de Charolais-koe. Daar kan je al wat lekkers mee maken: een pot au feu en een coq au vin. Ook de pôchouse is een typisch streekgerecht. Verder zijn er oo…
Langs de Saône: Saint-Jean-de-Losne, welbekend bij schippers

Langs de Saône: Saint-Jean-de-Losne, welbekend bij schippers

Saint-Jean-de-Losne is een Bourgondische stad op de Saône, in het departement Côte d'Or. Het stadje is welbekend bij de beroepsvaart en bij liefhebbers van de pleziervaart. Al sinds de Oudheid was het…
Gepubliceerd door Mapa op 13-03-2017, laatst gewijzigd op 13-03-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Guide du routard - Bourgogne - Hachette - 2007/2008