Mapa » Specials » Wereldoorlogen

Wereldoorlogen in woord en beeld: feiten, boeken en films

Wereldoorlogen in woord en beeld: feiten, boeken en films 1914 - 1918, Wereldoorlog I. 1940 - 1945, Wereldoorlog II. De ene 100 jaar geleden, de andere 70 jaar geleden. Verschrikkelijke jaren voor wie het heeft meegemaakt. Vele auteurs en regisseurs vinden oorlogen een dankbaar gegeven. Heel wat boeken en films werden aan het thema gewijd. Het boek en de film "Haar naam was Sarah" kende een internationaal succes. Het was de bekendmaking van gruwelijke feiten in Parijs in 1942, in het Vel d'Hiv. Ook in de film "De tweeling" staat de oorlog centraal, meer bepaald welke invloed oorlog kan hebben op het leven van mensen. Symbool voor WO I is de bloedrode poppy, voor WO II de Berlijnse Muur.

Twee wereldoorlogen of slechts één?

Wereldoorlog I en Wereldoorlog II. Twee afzonderlijke oorlogen. Of toch niet? Sommige historici verdedigen de thesis dat het eigenlijk om een dertigjarige oorlog gaat. Zij zijn de mening toegedaan dat de oorlog tussen beide periodes nog sluimerend aanwezig was en dat Wereldoorlog I nooit beëindigd werd in 1918. Wat er ook van zij, feit is dat de Wereldoorlogen steeds tot de verbeelding hebben gesproken en velen hebben geïnspireerd. Er werden heel wat films gemaakt en massaal veel boeken geschreven over het thema.

Films en boeken met als thema de Wereldoorlogen

De Wereldoorlogen, een thema dat heel wat filmmakers en auteurs heeft geïnspireerd. Er worden in de vele films en boeken verschillende bekende en minder bekende facetten van de oorlog belicht: het leven van de soldaten aan het front, de impact van een oorlog op de achtergeblevenen en op jongeren, de gruwel van de oorlog, het verhaal van de Joden, hoe gewone Duitsers de oorlogen ervoeren, het leven in de concentratiekampen, de kunstroven, de ontsnappingspogingen van enkele moedigen, de jarenlange gevolgen van de oorlog en ga zo maar door. Elkeen tracht origineel te zijn en met iets nieuws op de proppen te komen.

Ten oorlog I en II: een Belgische televisiereeks en een boek

Ten oorlog is een Belgische televisiereeks gemaakt door Arnout Hauben en produktiehuis De Chinezen. In Ten Oorlog I wandelen drie maten, Arnout Hauben zelf, Mikhael Cops en Jonas Van Thielen te voet langs de frontlijn van Wereldoorlog I. Van de Belgische Noordzee tot Gallipoli in Turkije. Onderweg filmen ze getuigenissen van mensen die zich nog iets herinneren van de Grote Oorlog, maken ze beelden van mensen die voorwerpen uit de oorlog verzamelen, van gidsen die mensen rondleiden op plaatsen die niemand kent, van mensen die re-enactments doen, etc. Hier en daar planten ze ook witte kruisen met een klaproosmotief, ter nagedachtenis van gewone mensen die helden werden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er wordt zelfs een kruisje geplant voor een duif. Van deze informatieve en leerrijke documentaire werd ook een boek gemaakt met dezelfde titel, in samenwerking met schrijfster Johanna Spaey. In Ten Oorlog II wordt wereldoorlog II belicht door dezelfde makers en dezelfde personen.

Symbolen van de wereldoorlogen

De Poppy: het symbool van Wereldoorlog I

De rode klaproos werd het symbool van Wereldoorlog I. Nog steeds dragen vele mensen een rode poppy op hun vest of kleed tijdens de herdenkingsplechtigheden.

De Berlijnse Muur: symbool van Wereldoorlog II

De Berlijnse Muur is ongetwijfeld het symbool van Wereldoorlog II. Jaren na de feiten, van 1961 tot 1989, scheidde deze muur Oost- en West Duitsland nog van elkaar. De val van de Berlijnse Muur was een opluchting voor velen. Anderen vonden het dan weer geen goede zaak.

Musea over de Wereldoorlogen

In vele landen zijn er musea over de Wereldoorlogen. Een gloednieuw museum is de Kazerne Dossin in Mechelen.

Deze special wordt regelmatig bijgewerkt en aangevuld. Kom dus gerust regelmatig langs!
14-18 van Studio 100: een fantastische spektakel-musical recensie

14-18 van Studio 100: een fantastische spektakel-musical

Je kon er in 2014 niet naast kijken. Wereldoorlog I was alom tegenwoordig. Studio 100 sprong ook op de kar en maakte de spektakel-musical 14-18. Geen eenvoudige klus na het succes van de laatste music…
Boekrecensie: De bibliothecaresse van Auschwitz recensie

Boekrecensie: De bibliothecaresse van Auschwitz

Over Auschwitz zijn al heel wat boeken geschreven. Je zou dus kunnen denken dat "De bibliothecaresse van Auschwitz" van de Spaanse Antonio Iturbe nog maar eens dezelfde gruwelverhalen uit de doeken do…
Brandenburg: de Berlijnse Muur voor en na de val

Brandenburg: de Berlijnse Muur voor en na de val

De Berlijnse Muur spreekt tot eenieders verbeelding. Het was ook zo'n monsterlijk geval. Velen denken echter dat zoals zijn naam het zegt, het slechts een muur door Berlijn was. Niets is minder waar.…
In Vlaamse velden: televisiereeks over WO I

In Vlaamse velden: televisiereeks over WO I

In Vlaamse velden, een Vlaamse televisiereeks over de eerste wereldoorlog op Eén in 2014. Net op tijd op de televisieschermen voor de herdenking van het begin van de oorlog 14-18. In Vlaamse velden vo…
Wereldoorlog I: welke dieren speelden een belangrijke rol?

Wereldoorlog I: welke dieren speelden een belangrijke rol?

Wanneer men aan oorlog denkt, denkt men automatisch aan mensen, aan soldaten. Maar ook dieren kunnen een belangrijke rol spelen tijdens een oorlog. Tijdens Wereldoorlog I waren dit voornamelijk honden…
Boekrecensie: Milans Groote Oorlog, Patrick Lagrou recensie

Boekrecensie: Milans Groote Oorlog, Patrick Lagrou

In 2014 zal het 100 jaar geleden zijn dat Wereldoorlog I, de Groote Oorlog, begon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tal van boeken zijn geschreven in het kader van de herdenking van deze historis…
Spoorfietsen op militaire spoorlijn (Kapellen - Brasschaat)

Spoorfietsen op militaire spoorlijn (Kapellen - Brasschaat)

Tussen Kapellen en Brasschaat ligt een oude militaire spoorlijn. Op deze spoorlijn, die werd gebouwd en gebruikt door de Duitsers tijdens WO1, kan je nu gaan spoorfietsen. Sinds juni 2016 verwelkomt e…
WO I: de do(o)dendraad tussen België en Nederland

WO I: de do(o)dendraad tussen België en Nederland

De "doodendraad" (dodendraad) was een door de Duitsers geïnstalleerde elektrische afscheiding tussen Nederland en België tijdens Wereldoorlog I. De draad, waarop 2000 volt stond, moest mensen afschrik…
Wereldoorlog II: Monuments Men in de bres voor kunstwerken

Wereldoorlog II: Monuments Men in de bres voor kunstwerken

Ben je verzot op kunst en hou je er wel van om eens een museum binnen te lopen om al dat moois te gaan bekijken? Wist je dat dit bijna ondenkbaar was geweest zonder de inzet van de Monuments Men? Dat…
Oradour-sur-Glane: verwoeste stad wordt museum

Oradour-sur-Glane: verwoeste stad wordt museum

Het is niet meteen de meest opbeurende stad om op uitstap te gaan, maar het is wel een interessante stad. Oradour-sur-Glane, een stad in het Franse departement Haute-Vienne (87), werd tijdens Wereldoo…
Boekrecensie: De bakkersdochter van Sarah McCoy recensie

Boekrecensie: De bakkersdochter van Sarah McCoy

De bakkersdochter is de tweede roman van Sarah McCoy. Hierin snijdt ze een moeilijk thema aan: de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Toch speelt het verhaal zich niet enkel in de jaren veertig in Duits…
Ten oorlog: boek en televisiereeks

Ten oorlog: boek en televisiereeks

Wereldoorlog I. Velen denken hierbij aan België, aan Ieper, aan de loopgraven, aan de IJzer. Nochtans was de frontlijn tijdens Wereldoorlog I heel lang: van de Noordzee tot Gallipoli in Turkije. Dit w…
WO I: Poppy Day of Remembrance (Sun)Day

WO I: Poppy Day of Remembrance (Sun)Day

11 november. Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Poppy Day of Remembrance (Sun)Day, herdenking van de gesneuvelden en gewonden door het dragen van een klaproos of poppy. Niet alleen i…
WO II: la rafle du Vel d'Hiv, 77 jaar geleden

WO II: la rafle du Vel d'Hiv, 77 jaar geleden

De razzia van de Vél d'Hiv. Een zwarte bladzijde in de Franse geschiedenis, waarover niet veel staat in Franse schoolboeken en waarover liever gezwegen wordt in alle talen. Het is dan ook iets om niet…
Boekrecensie: Je vous écris du Vel d'Hiv

Boekrecensie: Je vous écris du Vel d'Hiv

Naar aanleiding van "Haar naam was Sarah" werd er door Karen Taieb gezocht naar brieven die waren geschreven door mensen die in de Vélodrome d'Hiver opgesloten hadden gezeten. Veel brieven zijn er nie…
Filmrecensie: All quiet on the western front recensie

Filmrecensie: All quiet on the western front

All quiet on the western front. Een mooie en aangrijpende film uit 1979 over de Eerste Wereldoorlog en de bijhorende gruwelen in de loopgraven vanuit het standpunt van een groep Duitse jongeren. Wegge…
Boekrecensie: Oorlogswinter van Jan Terlouw recensie

Boekrecensie: Oorlogswinter van Jan Terlouw

Oorlogswinter van Jan Terlouw. Een klassiek jeugdboek, in 1973 bekroond met een Gouden Griffel. Het verhaal van de jonge Michiel, die willens nillens in het verzet belandt en grote verantwoordelijkhed…
Een oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in Mechelen

Een oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in Mechelen

Sinds eind 2012 is er een nieuw oorlogsmuseum in België: de Kazerne Dossin in Mechelen. Het museum belicht het Belgische luik van de Holocaust, maar heeft ook aandacht voor de daders en voor de verwer…
WO I: musea, wandelingen, auto- en fietstochten in België

WO I: musea, wandelingen, auto- en fietstochten in België

In 2014 zal het honderd jaar geleden zijn dat Wereldoorlog I begon. Tot 1918 zou de gruwel duren. Natuurlijk zullen er in 2014 tal van evenementen zijn om de Groote Oorlog te herdenken. Ook in tal van…
Filmrecensie: De tweeling naar het boek van Tessa de Loo recensie

Filmrecensie: De tweeling naar het boek van Tessa de Loo

De tweeling naar het boek van Tessa de Loo is een film met heel veel flashbacks over het leven van de tweelingzusjes Anna en Lotte. De twee zusjes worden gescheiden wanneer ze een jaar of zes zijn. De…
Boekrecensie: De boekendief van Markus Zusak recensie

Boekrecensie: De boekendief van Markus Zusak

De boekendief van de in Australië wonende Markus Zusak is een mooi boek. Een beetje vreemd geschreven misschien, omdat de verteller niemand minder dan de alwetende Dood is. En omdat er in het boek ook…
De Sint-Louis, de boot die 937 Joden naar Cuba zou brengen

De Sint-Louis, de boot die 937 Joden naar Cuba zou brengen

Het is de vooravond van Wereldoorlog II. Op 13 mei 1939 vertrekt de Sint-Louis vanuit het Duitse Hamburg met aan boord zo'n 900 Joden richting Havana in Cuba. Goebbels wil zo bewijzen dat Duitsland de…
Gepubliceerd door Mapa op 24-02-2017, laatst gewijzigd op 20-05-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties