Mapa » Specials » Franse grammatica

Franse grammatica, de nachtmerrie van elke student!

Franse grammatica, de nachtmerrie van elke student! Franse grammatica, de nachtmerrie van elke student. Het is toch zo moeilijk en ingewikkeld. Denk je alles te kennen, is er toch weer een uitzondering die roet in het eten komt gooien! Daarom hier een aantal thema's met zo compleet mogelijke uitleg, inclusief uitzonderingen en uitzonderingen op de uitzondering! Het is toch Frans voor iets zeker! Frans telt ontelbare angeltjes. Daarom hier een aantal thema's met de voornaamste regels maar ook met de uitleg van de uitzonderingen en tips om makkelijker te onthouden.

Tout

Een echte nachtmerrie! Eerst moet je al weten tot welke woordcategorie "tout" behoort. En er zijn een pak mogelijkheden! Daarna moet je weten: is het veranderlijk of niet? Is het veranderlijk, dan moet je naar het geslacht en het getal kijken van het woord waar het bijstaat. En dan moet je ook nog weten hoe het wordt uitgesproken. Spreek je die "s" nu uit of niet?

Het vrouwelijk adjectief (le féminin de l'adjectif qualificatif)

In het Frans komen adjectief en substantief overeen in getal en geslacht. Heel belangrijk dus om te weten hoe je van een mannelijk adjectief een vrouwelijk adjectief kan maken.

Het bijwoord, l'adverbe

Hoe een normaal bijwoord wordt gevormd, dat weet iedereen. Maar dat er op die regel ook nog uitzonderingen zijn en dat er ook nog andere mogelijkheden zijn om een bijwoord te maken, dat is al voor gevorderden. En wanneer is het nu een bijwoord of een bijvoeglijk naamwoord?

Bon, bien, mal, mauvais

In het verlengde van het bijwoord hebben we hier dan een heel specialeke: bon - bien, mal - mauvais. Hier heb je pas uitzonderingen op de uitzondering en als je denkt "nu weet ik het", dan is er nog wel een speciale uitdrukking waar het weer eens anders moet. Geen nood, hier wordt alles piekfijn uitgelegd. Zo zal je geen verrassingen meer hebben op het volgende examen!

Enkele basisregels

Een artikeltje voor beginners. Wanneer is het nu du of de la? Wanneer is het ces? Wanneer is het ses? Dat en nog veel meer vindt u hier uitgelegd.

De indicatif présent: werkwoorden op -ER

90% van de werkwoorden zijn werkwoorden op -ER. Moeilijk is de vervoeging van werkwoorden op -ER niet, maar je moet toch even opletten voor de bijzondere schrijfwijze bij sommige werkwoorden.

Le futur simple en de conditionnel présent

Een makkie, maar toch met een paar valstrikken! In deze artikels wordt u alles haarfijn uitgelegd.

Het gebruik van de correcte verleden tijd

Wanneer je al je verleden tijden hebt geleerd, is het daarna een kunst om ze correct te gebruiken. Wanneer gebruik je nu juist een passé composé, wanneer een imparfait? En wanneer gebruik je de samengestelde tijden?

La négation: de ontkenning

Reeds in het eerste jaar Frans leert men ontkenningen te maken. Eerst een eenvoudige ontkenning met ne ... pas. Maar later komen er heel wat andere bij: ne... plus, ne ... jamais, ne... pas encore, etc. Niet alleen moet men weten wat ze allemaal betekenen, maar men moet ook nog weten waar men de ontkenning juist moet zetten.

Het telwoord: l'adjectif numéral

Een wel heel speciaal soort adjectief is het telwoord. Zo heb je hoofdtelwoorden en rangtelwoorden. Maar je hebt telwoorden ook nodig in breuken, in data, in jaartallen, om het juiste uur te zeggen. En Frans zou Frans niet zijn als ook hier weer niet een aantal heel specifieke regeltjes van toepassing waren, inclusief de gebruikelijke uitzonderingen!

Het persoonlijk voornaamwoord: le pronom personnel

'Le', 'lui', 'leur', 'eux', 'y', 'en'. Het lijkt wel een niet te ontwarren kluwen voor velen. Wanneer gebruik je welk persoonlijk voornaamwoord? En in welke volgorde zet je ze daarna nu juist. De uitleg met enkele verduidelijkende voorbeelden.

Sites met Franse oefeningen

Wanneer u alle theorie hebt geleerd en gesnapt, wil u graag uw kennis nog even toetsen. Dit kan. Hier een overzichtje van sites met leuke oefeningen, sommige zelfs met online verbetering!

Veel succes met het aanleren van de Franse taal en met de examens!

Neem ook eens een kijkje bij de special Franse woordenschat uitbreiden zonder moeite
Franse grammatica: tout, toute, tous en toutes

Franse grammatica: tout, toute, tous en toutes

Eén van de struikelblokken uit het Frans is het gebruik van "tout" en vooral, het juist schrijven er van. Soms is "tout" veranderlijk, soms niet. Want soms is "tout" een bijwoord, soms is het een voor…
Franse grammatica: le futur simple, vorming en handige tips

Franse grammatica: le futur simple, vorming en handige tips

De Franse futur simple is eigenlijk een makkelijke tijd. Eens je weet hoe hij gewoon gevormd wordt, welke de uitzonderingen zijn en waar je verder nog moet op letten, is er niets meer aan. Bovendien,…
Franse grammatica: le conditionnel présent

Franse grammatica: le conditionnel présent

Voor wie de futur simple onder de knie heeft, is de conditionnel présent een makkie! Het enige wat je moet leren is hoe je de conditionnel présent moet vormen en welke de uitzonderingen zijn. Het enig…
Franse grammatica: het bijwoord of l'adverbe

Franse grammatica: het bijwoord of l'adverbe

Een van de moeilijkheden van de Franse taal is het bijwoord, l'adverbe. Wat is een bijwoord nu juist? Hoe maak je het adverbe en wat zijn de uitzonderingen op deze regel? En hoe onderscheid je het bij…
Franse grammatica: vragen stellen op verschillende manieren

Franse grammatica: vragen stellen op verschillende manieren

In het Frans kan je op vier verschillende manieren een vraag stellen. De eenvoudigste manier is met "est-ce que?". Je kan ook een vraag stellen door je zin vragend te stellen. En je kan een vraag stel…
Sites en applicaties om gratis je Frans bij te spijkeren

Sites en applicaties om gratis je Frans bij te spijkeren

Vind je een taal aanleren ook zo saai? Vooral bij Frans haken vele mensen nogal snel af omdat er zoveel grammatica aan te pas komt. Toch kan je op een leuke manier je Frans zelf een beetje bijspijkere…
Franse grammatica: gebruik verleden tijd

Franse grammatica: gebruik verleden tijd

Eens je weet hoe je de verschillende verleden tijden in het Frans moet vormen, volgt een ander probleem: hoe gebruik je ze correct? Imparfait, passé composé, plus-que-parfait, hoe weet je nu juist wan…
Franse grammatica: indicatif présent, werkwoorden op -ER

Franse grammatica: indicatif présent, werkwoorden op -ER

De indicatif présent is de eerste tijd die men leert in de lessen Frans. De indicatif présent van de werkwoorden op -ER is helemaal niet moeilijk. 90 % van alle Franse werkwoorden zijn werkwoorden op…
Franse grammatica: het persoonlijk voornaamwoord

Franse grammatica: het persoonlijk voornaamwoord

Franse grammatica, het is me wat. Een van de moeilijkheden is het gebruik van het persoonlijk voornaamwoord (le pronom personnel). Wanneer is het nu 'le', wanneer is het 'lui'? En hoe gebruik je 'y' e…
Franse grammatica: de ontkenning en de dubbele ontkenning

Franse grammatica: de ontkenning en de dubbele ontkenning

De gewone ontkenning met ne ... pas is gemakkelijk. Die leert men al heel vroeg. Maar daarna wordt het moeilijker. Ne ... plus, ne ... jamais, ne... rien, ne ... personne, ne ... nulle part, ne... ni.…
Franse grammatica: adjectif numéral (telwoord) en het uur

Franse grammatica: adjectif numéral (telwoord) en het uur

Een speciaal soort adjectif (bijvoeglijk naamwoord) in het Frans is het adjectif numéral, het telwoord met andere woorden. Voor dit adjectief gelden speciale regels naargelang hoe het gebruikt wordt.…
Franse grammatica: enkele belangrijke basisregels

Franse grammatica: enkele belangrijke basisregels

Sommige Franse grammaticaregeltjes leer je in het lager onderwijs. Belangrijke regels, die je later nog veel nodig hebt. Heb je ze gemist, dan zal je steeds dezelfde fouten blijven maken. Denken we hi…
Franse grammatica: bon of bien? mal of mauvais?

Franse grammatica: bon of bien? mal of mauvais?

Bon, bien, mal of mauvais? Wanneer gebruik je nu eigenlijk wat? Bon en mauvais zijn adjectieven, bien en mal zijn bijwoorden. Maar zo eenvoudig is het spijtig genoeg niet, want naast de gewone regel z…
Franse grammatica: het vrouwelijke adjectief

Franse grammatica: het vrouwelijke adjectief

Van een mannelijk adjectief een vrouwelijk adjectief maken. Heel belangrijk in het Frans, want het adjectief past zich aan aan het substantief (zelfstandig naamwoord) waar het bij hoort. En is je subs…
Gepubliceerd door Mapa op 10-02-2011, laatst gewijzigd op 05-05-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.