Mapa » Specials » Polderdorpen

Polderdorpen in Vlaanderen

Polderdorpen in Vlaanderen Wanneer je zoekt naar een definitie voor polderdorp, vind je bar weinig. Toch wordt er heel veel over polderdorpen gepraat. Denk maar aan Veurne, Doel, Lillo, Kallo, etc. Voor polder vind je des te meer. Toch is een polderdorp gewoon een dorp ontstaan in of aan een polder. Zo heb je tal van polderdorpen in Nederland, achter de Belgische kust en aan de beide oevers van de Schelde.

Wat is een polderdorp?

Een polderdorp is een dorp ontstaan in of aan een polder. Zo zijn er tal van polderdorpen in Nederland, in het achterland van de Belgische kust , van Noord-Frankrijk tot Zeeuws-Vlaanderen en op beide oevers van de Schelde.

Wat is een polder?

Een polder is een gebied waarvan de waterstand kunstmatig geregeld wordt door middel van kunstwerken als molens, dijken, gemalen, inlaten en sluizen. De waterstand in de polders is dus lager dan in het omliggende gebied. Doorheen de eeuwen is het onder water zetten van polders een militaire tactiek om gebieden te doen verdwijnen of om ze af te sluiten van de rest van het land. Denk maar aan wat er gebeurde tijdens de Tachtigjarige oorlog in het Verdonken Land van Saeftinghe, in Kallo en in Doel en recenter op de vlaktes rond de Ijzer tijdens Wereldoorlog I.

Polders worden meestal doorkruist door watergangen en hebben geen natuurlijke verbinding met het buitenwater. Ze zijn omgeven door één of meerdere waterkeringen. Hemel-en grondwater dienen afgevoerd te worden en zee-en Scheldewater dienen geweerd te worden. Hiervoor dienen dan de dijken en de sluizen.

Zeepolders, wateringen en meersen

Gronden veroverd op de zee noemt men zeepolders. Langs de hele Belgische kust liggen deze zeepolders achter de duinen, tot zo'n 10 à 15 kilometer landinwaarts.

Gronden ingepikt van rivieren noemt men wateringen of meersen.

Poldergrond

Poldergrond, de grond binnen de polder, is een van de vruchtbaarste landbouwgronden. Zo werd er vroeger rond de streek van Doel turf gewonnen en zijn nu de Polderaardappelen een gegeerde lekkernij. Ook vlas, graan, tarwe, etc. doen het erg goed in deze gebieden.
Traditie in de polderdorpen: het eeuwenoude ganzenrijden

Traditie in de polderdorpen: het eeuwenoude ganzenrijden

Wie in februari, maart en april in de polderdorpen ten noorden van Antwerpen komt, ziet rare dingen. Hele groepen mensen die rondlopen in boerenkielen met een boerenzakdoek en een blauwe pet, vrouwen…
Lillo, van fort tot favoriete bestemming eendagstoeristen

Lillo, van fort tot favoriete bestemming eendagstoeristen

Zin in een mix van cultuur en natuur? Begeef je dan naar Lillo in de Antwerpse haven en bezoek het oude fort, het pittoreske dorpscentrum, de mooie kerk, het Poldermuseum en het getijdenhaventje. Geno…
Van Antwerpen naar Oost-Vlaanderen voor een leuk dagje uit

Van Antwerpen naar Oost-Vlaanderen voor een leuk dagje uit

Van de ene provincie naar de andere, over het water en gratis. Van Antwerpen naar Oost-Vlaanderen. Meer bepaald van Lillo naar het spookdorp Doel. Het kon lange tijd, maar in 2016 werd besloten om te…
Polderdorpen van Antwerpen: wat hebben ze met tulpen?

Polderdorpen van Antwerpen: wat hebben ze met tulpen?

Tulpen uit Antwerpen. Tja, dat zullen ze in Amsterdam niet graag horen! Toch is het historisch juist. Zo'n 450 jaar geleden, in 1562 om precies te zijn, kwamen de eerste tulpenbollen uit Turkije aan i…
Doel: een spookstad in België, gedoemd om te verdwijnen

Doel: een spookstad in België, gedoemd om te verdwijnen

Wie spookstad zegt, denkt onmiddellijk aan spooksteden in Amerika. Oude dorpen en steden, verlaten door goudzoekers en mijnwerkers. En toch telt België ook een spookdorp. In de provincie Oost-Vlaander…
Kallo en Fort Liefkenshoek: een bewogen geschiedenis

Kallo en Fort Liefkenshoek: een bewogen geschiedenis

In het kleine dorpje Kallo in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen valt er op het eerste zicht niet veel te beleven. Er is een plein met een oud gemeentehuis en dat is het zo wat. Maar rij je het do…
Kunstwerken in de polderdorpen Berendrecht en Zandvliet

Kunstwerken in de polderdorpen Berendrecht en Zandvliet

In de Antwerpse polderdorpen Berendrecht en Zandvliet staan heel wat kunstwerken. Zoals de Flierefluiter en het kunstwerk 'Het DNA van de Polder'. Dit laatste werd speciaal gemaakt voor het 900-jarig…
Gepubliceerd door Mapa op 27-05-2014, laatst gewijzigd op 12-11-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Polderblues.be