Mapa » Specials » Belgische kust

Met vakantie aan de Belgische kust

Met vakantie aan de Belgische kust Wie is er als kind niet naar de kust gegaan? Voor één dag, voor een week of voor een hele maand. Met de familie, met vriendjes of met de kinderkolonie. Gezonde zeelucht gaan opsnuiven, vol jodium. Ravotten in de duinen, zandkastelen maken, pootje baden, spelen in de golven, ijsje eten, wafeltje eten, met de cuissetax een toertje maken... Wat is er zaliger dan heerlijk uitwaaien aan de kust?

De Belgische kust

De Belgische kust is zo'n 67 kilometer lang en op sommige plaatsen bij eb zo'n 500 meter breed. Het strand is vlak en bestaat uit fijn, wit zand. Geen rotsen of keien te bespeuren. Het strand wordt alleen onderbroken door golfbrekers en door de haven van Zeebrugge. De zeelucht is puur en erg jodiumrijk. Aan de Belgische kust waait het iets minder dan aan de Nederlandse kust. De Belgische kust loopt langs de Noordzee en ligt volledig in de provincie West-Vlaanderen. Meest westelijk ligt de badstad De Panne, meest oostelijk Knokke en het Zwin. Daartussen liggen badplaatsen die aan ieders wens voldoen. Sommige zijn mondain, andere groen en rustig, nog andere stedelijker. Je bereikt de kust langs de E40 autosnelweg richting Oostende.

Voor elk wat wils

Aan de Belgische kust valt er altijd wel iets te beleven, zowel voor jong als voor oud.

Aan het strand

Je kan een dagje aan het strand doorbrengen. Hier kan je pootje baden, zonnen, spelen in de golven, zwemmen, surfen, strandzeilen, zandkastelen maken, een uiltje knappen, volleybal of badminton spelen, wandelen, de hond laten uitwaaien (in het hoogseizoen wel steeds aangelijnd!), een goed boek lezen, een potje voetbal spelen, schelpjes zoeken en nog veel meer.

Op de dijk

Hou je niet van zand tussen je tenen? Geen probleem. Ook op de dijk kan je een fixe wandeling maken met zicht op zee. Geen wandelaar? Huur dan eens een cuissetax. Of je kan een terrasje doen of genieten van een ijsje of een wafeltje. Kinderen kunnen spelen in de vele speeltuinen naast de dijk en in Blankenberge zelfs fietsen op hele gekke fietsmodellen. 's Avonds zijn er soms kleine concertjes of spelen.

Naar het hinterland

Ook in het hinterland kan je heel wat doen. Een museumpje meepikken, een fikse duinwandeling maken, shoppen, een mooie fietstocht afleggen. Zit het weer niet mee? Dan kan je nog altijd naar de cinema of eens lekker gaan dineren. 's Avonds laat kan je naar een feestmarkt of naar één van de vele jaarlijkse evenementen.

Betalen om te mogen gaan zwemmen

Wist je dat het zwemmen in zee aan de Belgische kust niet altijd gratis is geweest? Voor de eerste Wereldoorlog moesten mensen tot 1 Belgische frank (+/- 0,025 €) betalen om in zee te mogen gaan! De badpakken waren echte korsetten met pijpen en mouwen. In je badpak naar de zee over het strand lopen mocht ook niet. De badkar reed de mensen in het water. De eerste vaste badcabines werden in 1935 in Oostende gebouwd. In Blankenberge, Oostende en Knokke moest nog tot 1960 betaald worden om in zee te mogen gaan! Gelukkig is dit nu allemaal verleden tijd. In Bredene is er nu zelfs een naaktstrand en gaan zwemmen is overal gratis.
Koksijde, kustplaats met een vleugje nostalgie

Koksijde, kustplaats met een vleugje nostalgie

Koksijde is een kustdorp helemaal in het westen van België, bijna aan de Franse grens. Het heeft niet het mondaine van Knokke of Blankenberge, maar het is er best gezellig en er is heel wat te doen en…
Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke: uniek in de wereld

Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke: uniek in de wereld

Iedereen kent de zomerse beelden wel van de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke met hun gele oliejekkers en hun stoere Brabantse paarden. Die met netten lekkere, kraakverse garnaal uit de zee vis…
Jeugdsentiment: Melipark, een verdwenen pretpark

Jeugdsentiment: Melipark, een verdwenen pretpark

De geur van zoete honing, ballonnen, bijtjes, peperkoek, een sprookjesbos, een vogeltuin en dansende fonteinen. Jeugdsentiment: het Melipark in Adinkerke. Een pretpark met als thema bijen en honing, g…
De Haan, charmante badplaats aan de Belgische kust

De Haan, charmante badplaats aan de Belgische kust

De Haan is een charmant badplaatsje aan de Belgische kust. Het is gefusioneerd met Wenduine, Harendijke, Vosseslag, Vlissegem en Klemskerke. Speciaal aan De Haan is dat hoogbouw er verboden is. Meer d…
Blankenberge, bruisende badstad met opvallende pier

Blankenberge, bruisende badstad met opvallende pier

Blankenberge is een Belgische kustgemeente met heel wat variatie. Je vindt Blankenberge tussen Wenduine en Zeebrugge. Je hebt in Blankenberge natuurlijk het strand en de duinen zoals overal aan de Bel…
Zeebrugge, havenstad aan zee met een ongedwongen sfeer

Zeebrugge, havenstad aan zee met een ongedwongen sfeer

Je zou het niet meteen verwachten, maar Zeebrugge is de tweede grootste haven in België, na Antwerpen. Deze wereldhaven speelde een belangrijke rol tijdens Wereldoorlog I en er werd dan ook een belang…
Knokke-Heist, de chique badplaats naast het Zwin

Knokke-Heist, de chique badplaats naast het Zwin

Knokke-Heist, kortweg Knokke genoemd, is de laatste halte van de Belgische kust aan oostelijke kant. Na Knokke en het Zwin komt men in Nederland. Het twaalf kilometer lange strand van Knokke zou je ku…
De Panne, laatste Belgische badplaats voor Frankrijk

De Panne, laatste Belgische badplaats voor Frankrijk

Net zoals Knokke-Heist de laatste badplaats is voor Nederland in het oosten, is De Panne de laatste badplaats voor Frankrijk in het westen. Dat heeft natuurlijk gevolgen. Vele Fransen komen in De Pann…
Gepubliceerd door Mapa op 10-05-2014, laatst gewijzigd op 08-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Plaatselijke brochure