Wereldoorlogen in woord en beeld: feiten, boeken en films
1914 - 1918, Wereldoorlog I. 1940 - 1945, Wereldoorlog II. De ene 100 jaar geleden, de andere 70 jaar geleden. Verschrikkelijke jaren voor wie het heeft meegemaakt. Vele auteurs en regisseurs vinden oorlogen een dankbaar gegeven. Heel wat boeken en films werden aan het thema gewijd. Het boek en de film "Haar naam was Sarah" kende een internationaal succes. Het was de bekendmaking van gruwelijke feiten in Parijs in 1942, in het Vel d'Hiv. Ook in de film "De tweeling" staat de oorlog centraal, meer bepaald welke invloed oorlog kan hebben op het leven van mensen. Symbool voor WO I is de bloedrode poppy, voor WO II de Berlijnse Muur.
Twee wereldoorlogen of slechts één?
Wereldoorlog I en Wereldoorlog II. Twee afzonderlijke oorlogen. Of toch niet? Sommige historici verdedigen de thesis dat het eigenlijk om een dertigjarige oorlog gaat. Zij zijn de mening toegedaan dat de oorlog tussen beide periodes nog sluimerend aanwezig was en dat Wereldoorlog I nooit beëindigd werd in 1918. Wat er ook van zij, feit is dat de Wereldoorlogen steeds tot de verbeelding hebben gesproken en velen hebben geïnspireerd. Er werden heel wat films gemaakt en massaal veel boeken geschreven over het thema.
Films en boeken met als thema de Wereldoorlogen
De Wereldoorlogen, een thema dat heel wat filmmakers en auteurs heeft geïnspireerd. Er worden in de vele films en boeken verschillende bekende en minder bekende facetten van de oorlog belicht: het leven van de soldaten aan het front, de impact van een oorlog op de achtergeblevenen en op jongeren, de gruwel van de oorlog, het verhaal van de Joden, hoe gewone Duitsers de oorlogen ervoeren, het leven in de concentratiekampen, de kunstroven, de ontsnappingspogingen van enkele moedigen, de jarenlange gevolgen van de oorlog en ga zo maar door. Elkeen tracht origineel te zijn en met iets nieuws op de proppen te komen.
Ten oorlog I en II: een Belgische televisiereeks en een boek
Ten oorlog is een Belgische televisiereeks gemaakt door Arnout Hauben en produktiehuis De Chinezen. In Ten Oorlog I wandelen drie maten, Arnout Hauben zelf, Mikhael Cops en Jonas Van Thielen te voet langs de frontlijn van Wereldoorlog I. Van de Belgische Noordzee tot Gallipoli in Turkije. Onderweg filmen ze getuigenissen van mensen die zich nog iets herinneren van de Grote Oorlog, maken ze beelden van mensen die voorwerpen uit de oorlog verzamelen, van gidsen die mensen rondleiden op plaatsen die niemand kent, van mensen die re-enactments doen, etc. Hier en daar planten ze ook witte kruisen met een klaproosmotief, ter nagedachtenis van gewone mensen die helden werden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er wordt zelfs een kruisje geplant voor een duif. Van deze informatieve en leerrijke documentaire werd ook een boek gemaakt met dezelfde titel, in samenwerking met schrijfster Johanna Spaey. In Ten Oorlog II wordt wereldoorlog II belicht door dezelfde makers en dezelfde personen.
Symbolen van de wereldoorlogen
De Poppy: het symbool van Wereldoorlog I
De rode klaproos werd het symbool van Wereldoorlog I. Nog steeds dragen vele mensen een rode poppy op hun vest of kleed tijdens de herdenkingsplechtigheden.
De Berlijnse Muur: symbool van Wereldoorlog II
De Berlijnse Muur is ongetwijfeld het symbool van Wereldoorlog II. Jaren na de feiten, van 1961 tot 1989, scheidde deze muur Oost- en West Duitsland nog van elkaar. De val van de Berlijnse Muur was een opluchting voor velen. Anderen vonden het dan weer geen goede zaak.
Musea over de Wereldoorlogen
In vele landen zijn er
musea over de Wereldoorlogen. Een gloednieuw museum is de Kazerne Dossin in Mechelen.
Deze special wordt regelmatig bijgewerkt en aangevuld. Kom dus gerust regelmatig langs!