Hoe en wanneer vieren de Duitsers feest?
Duitsland: zo dichtbij en toch zo verschillend. Ook wat de feestdagen betreft. Niet alle feestdagen zijn dezelfde als de onze en ze worden ook niet allemaal op dezelfde manier gevierd. Bovendien zijn er ook nog verschillen tussen de deelstaten onderling.
Duitsland
Hoewel Duitsland ons buurland is, zijn er toch grote verschillen wat betreft het vieren van feesten. Eerst en vooral hebben zij feesten die wij niet kennen, Lanterne en de Oktoberfeesten bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er de feesten die dezelfde zijn, maar die op een andere manier worden gevierd. Sommige feesten zijn uitbundiger (
carnaval bijvoorbeeld), andere zijn uitgebreider en traditioneler (
kerstmis).
Verschillen tussen de deelstaten onderling
Ook in Duitsland zelf zijn er al verschillen naargelang de streek. Sommige streken zullen Franse invloeden hebben ondergaan, andere Nederlandse invloeden, nog andere streken Belgische, Deense, Poolse, Tsjechische, Oostenrijkse of Zwitserse invloeden. Zo zal het Duitse
Rijnland bijvoorbeeld aanleunen bij Nederland qua carnaval en het zuiden van Duitsland bij Zwitserland. In het noorden van Duitsland is men dan weer geen echte carnavalfan.
Verschillen door religie
Het verschil in manier van feesten ligt ook voor een deel in de godsdienst. Een deel van Duitsland is katholiek, een ander deel is evangelisch. Sommige feesten zijn dezelfde en worden op een iets andere manier gevierd. Andere feesten zijn dan weer totaal verschillend.
Eten en drinken
Ook wat eten en drinken betreft, zijn er verschillen. Duitsers hebben typische gerechten voor bepaalde feesten. En dat ze goed kunnen drinken, dat is ook geen geheim. In sommige streken zal de voorkeur uitgaan naar bier, in andere streken zal het dan weer meer wijn zijn.