Mapa » Specials » Duitse feestdagen

Hoe en wanneer vieren de Duitsers feest?

Hoe en wanneer vieren de Duitsers feest? Duitsland: zo dichtbij en toch zo verschillend. Ook wat de feestdagen betreft. Niet alle feestdagen zijn dezelfde als de onze en ze worden ook niet allemaal op dezelfde manier gevierd. Bovendien zijn er ook nog verschillen tussen de deelstaten onderling.

Duitsland

Hoewel Duitsland ons buurland is, zijn er toch grote verschillen wat betreft het vieren van feesten. Eerst en vooral hebben zij feesten die wij niet kennen, Lanterne en de Oktoberfeesten bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er de feesten die dezelfde zijn, maar die op een andere manier worden gevierd. Sommige feesten zijn uitbundiger (carnaval bijvoorbeeld), andere zijn uitgebreider en traditioneler (kerstmis).

Verschillen tussen de deelstaten onderling

Ook in Duitsland zelf zijn er al verschillen naargelang de streek. Sommige streken zullen Franse invloeden hebben ondergaan, andere Nederlandse invloeden, nog andere streken Belgische, Deense, Poolse, Tsjechische, Oostenrijkse of Zwitserse invloeden. Zo zal het Duitse Rijnland bijvoorbeeld aanleunen bij Nederland qua carnaval en het zuiden van Duitsland bij Zwitserland. In het noorden van Duitsland is men dan weer geen echte carnavalfan.

Verschillen door religie

Het verschil in manier van feesten ligt ook voor een deel in de godsdienst. Een deel van Duitsland is katholiek, een ander deel is evangelisch. Sommige feesten zijn dezelfde en worden op een iets andere manier gevierd. Andere feesten zijn dan weer totaal verschillend.

Eten en drinken

Ook wat eten en drinken betreft, zijn er verschillen. Duitsers hebben typische gerechten voor bepaalde feesten. En dat ze goed kunnen drinken, dat is ook geen geheim. In sommige streken zal de voorkeur uitgaan naar bier, in andere streken zal het dan weer meer wijn zijn.
Kerst en Nieuwjaar in Duitsland: toch net iets anders!

Kerst en Nieuwjaar in Duitsland: toch net iets anders!

Hoewel Duitsland ons buurland is, zijn de gebruiken voor kerst en nieuwjaar heel verschillend van onze gebruiken en tradities. Zo wordt er met kerst niet echt uitgebreid gegeten. Gourmet- en fonduesch…
Halloween in Duitsland: susses oder saures!

Halloween in Duitsland: susses oder saures!

Susses oder Saures! Dat is wat je overal in Duitsland hoort met Halloween. Want ook in Duitsland houden kinderen er van om verkleed als spook, pompoen of skelet over straat te lopen en snoep te vragen…
Carnaval in Duitsland: zitzungen, alaaf en saufen!

Carnaval in Duitsland: zitzungen, alaaf en saufen!

Carnaval wordt stevig gevierd in Duitsland. Op 11 november wordt er begonnen met de voorbereidingen voor het komende carnavalsoptreden. Vooral in Keulen en omstreken wordt er hard gewerkt aan prachtig…
Vulkaaneifel: Sankt Martin op 11 november

Vulkaaneifel: Sankt Martin op 11 november

In sommige streken van Duitsland is het op 11 november Sankt Martin of Sint Maarten. Zo ook in de Vulkaaneifel. In alle dorpen en steden verschijnt een man met een rode mantel en een Romeinse helm op…
Duitsland: kerstactiviteiten aan de Moezel

Duitsland: kerstactiviteiten aan de Moezel

Duitsland is gekend voor zijn kerstmarkten. De kerstmarkten dicht bij de Belgische en Nederlandse grens kennen een groot succes. Jaarlijks gaan duizenden Nederlanders en Belgen naar Keulen, Aken of Dü…
Pasen in Duitsland: Ostern vieren gedurende vijf dagen

Pasen in Duitsland: Ostern vieren gedurende vijf dagen

Het paasfeest verloopt in Duitsland ongeveer hetzelfde als bij ons. Alleen hebben ze een dagje meer vrij. Niet alleen op Paasmaandag is alles dicht in Duitsland, ook op Goede Vrijdag sta je voor geslo…
Gepubliceerd door Mapa op 24-02-2014, laatst gewijzigd op 16-12-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.