Weetjes over de maanden van het jaar
In een jaar zijn er steeds weerkerende feestdagen. Zo heb je Nieuwjaar, Valentijn, Pasen, Sinterklaas en Kerstmis. Maar ook kleinere feestdagen worden ieder jaar gevierd. Denken we aan 1 mei, 11 november, 1 november, 2 februari, vaderdag, moederdag, enz. En dan heb je ook nog de "dag van... ". Weerkerende evenementen, vaak op internationaal vlak. Als je wil, kan je dus elke dag feestvieren!
Het jaar rond
In ons systeem bestaat een jaar uit twaalf maanden: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december. 52 weken en 365 dagen. Elke maand heeft zo zijn eigen namen, die meestal nog afkomstig zijn van vroeger, toen mensen nog in harmonie met de natuur leefden. Grasmaand, dorstmaand, etc. zijn hier getuigen van. In een jaar heeft men heel wat feestdagen. Feestdagen op een vaste dag, feestdagen op een vaste datum en internationale of nationale dagen.
Feestdagen op een vaste datum
Sommige feestdagen vallen ieder jaar weer op vaste data. Zo is er
Nieuwjaar op 1 januari, Allerheiligen op 1 november, Wapenstilstand op 11 november,
Valentijn op 14 februari, Kerst op 25 december en ga zo maar door. Sommige van deze dagen duiden een mijlpaal aan, zoals 1 januari dat het nieuwe jaar inluidt. Andere van deze feestdagen herdenken een bepaalde gebeurtenis. 11 november bijvoorbeeld, het einde van
Wereldoorlog I in België. In andere landen zal deze gebeurtenis op een andere datum vallen.
Feestdagen op een vaste dag
Sommige feestdagen vallen niet op een vaste datum maar wel op een vaste dag. Zo heb je
carnaval bijvoorbeeld of
Pasen. Deze feestdagen worden berekend op basis van de stand van de maan of op basis van elkaar. Ook Pinksteren maakt deel uit van dit rijtje.
Dag van...
In het verleden hadden we
moederdag en vaderdag. Sinds enkele jaren is het een tendens om voor alles een dag te hebben. Zo heb je ook dierendag, de dag van de leraar, grootoudersdag. Maar ook abstractere zaken krijgen nu een eigen dag. Zo heb je ook de dag van de slaap, de dag van het geluk, de dag van Pi, etc. Sommige van deze dagen zijn gebonden aan een land maar de meesten worden internationaal gevierd.
Kortom, met al deze feestdagen is het heel goed mogelijk om wel elke dag iets te vieren!