Mapa » Specials » Maandenweetjes

Weetjes over de maanden van het jaar

Weetjes over de maanden van het jaar In een jaar zijn er steeds weerkerende feestdagen. Zo heb je Nieuwjaar, Valentijn, Pasen, Sinterklaas en Kerstmis. Maar ook kleinere feestdagen worden ieder jaar gevierd. Denken we aan 1 mei, 11 november, 1 november, 2 februari, vaderdag, moederdag, enz. En dan heb je ook nog de "dag van... ". Weerkerende evenementen, vaak op internationaal vlak. Als je wil, kan je dus elke dag feestvieren!

Het jaar rond

In ons systeem bestaat een jaar uit twaalf maanden: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december. 52 weken en 365 dagen. Elke maand heeft zo zijn eigen namen, die meestal nog afkomstig zijn van vroeger, toen mensen nog in harmonie met de natuur leefden. Grasmaand, dorstmaand, etc. zijn hier getuigen van. In een jaar heeft men heel wat feestdagen. Feestdagen op een vaste dag, feestdagen op een vaste datum en internationale of nationale dagen.

Feestdagen op een vaste datum

Sommige feestdagen vallen ieder jaar weer op vaste data. Zo is er Nieuwjaar op 1 januari, Allerheiligen op 1 november, Wapenstilstand op 11 november, Valentijn op 14 februari, Kerst op 25 december en ga zo maar door. Sommige van deze dagen duiden een mijlpaal aan, zoals 1 januari dat het nieuwe jaar inluidt. Andere van deze feestdagen herdenken een bepaalde gebeurtenis. 11 november bijvoorbeeld, het einde van Wereldoorlog I in België. In andere landen zal deze gebeurtenis op een andere datum vallen.

Feestdagen op een vaste dag

Sommige feestdagen vallen niet op een vaste datum maar wel op een vaste dag. Zo heb je carnaval bijvoorbeeld of Pasen. Deze feestdagen worden berekend op basis van de stand van de maan of op basis van elkaar. Ook Pinksteren maakt deel uit van dit rijtje.

Dag van...

In het verleden hadden we moederdag en vaderdag. Sinds enkele jaren is het een tendens om voor alles een dag te hebben. Zo heb je ook dierendag, de dag van de leraar, grootoudersdag. Maar ook abstractere zaken krijgen nu een eigen dag. Zo heb je ook de dag van de slaap, de dag van het geluk, de dag van Pi, etc. Sommige van deze dagen zijn gebonden aan een land maar de meesten worden internationaal gevierd.

Kortom, met al deze feestdagen is het heel goed mogelijk om wel elke dag iets te vieren!
Weetjes over de maand april

Weetjes over de maand april

Paasbloemen, Pasen, aprilgrappen en Koningsdag. Geen twijfel mogelijk: het is april! Een kalme maand met een grillig weerpatroon. Niet voor niets spreekt men van aprilse grillen. In april worden ook d…
Weetjes over de maand maart: de lente komt in het land!

Weetjes over de maand maart: de lente komt in het land!

De maand maart zien vele mensen met vreugde tegemoet. Het is de maand waarin de lente officieel begint, zowel astronomisch als meteorologisch! Ook wordt de klok verzet en leven we terug in de zomertij…
Weetjes over de maand mei: een maand met vele feestdagen!

Weetjes over de maand mei: een maand met vele feestdagen!

De meimaand is bij veel mensen een geliefde maand: lekker veel feestdagen en dus veel vrije dagen! Een overzichtje en de oorsprong van de feestdagen in mei, zoals 1 mei, hemelvaartdag en pinksteren. T…
Weetjes over de maand juni

Weetjes over de maand juni

De maand juni is een maand die vele studenten vervloeken. Het is namelijk examentijd. Eens om de vier jaar vloeken de studenten nog harder. Dan is het immers Wereldkampioenschap voetbal. Door de exame…
Weetjes over de maand januari: vele feesten en tradities

Weetjes over de maand januari: vele feesten en tradities

Januari is de eerste maand op onze nieuwe kalender. In januari zijn er veel feesten en tradities die in stand worden gehouden. Denken we natuurlijk aan 1 januari, Nieuwjaar. Zes dagen later is het Dri…
Weetjes over de maand augustus: komkommertijd en oogstmaand

Weetjes over de maand augustus: komkommertijd en oogstmaand

In augustus, vroeger Sextilis, gebeurt er niet veel. In de media spreekt men wel eens van de komkommertijd. Toch gebeuren er in augustus zeer belangrijke zaken, het is namelijk de oogstmaand bij uitst…
Weetjes over de maand november: somber en donker

Weetjes over de maand november: somber en donker

November mag dan wel nog in de herfstperiode vallen, maar het voelt al vaak aan als winter. De bomen worden kaal, het is donker buiten, het weer wordt koud en guur. Sommige mensen krijgen last van een…
Weetjes over de maand oktober: van dieren naar Halloween

Weetjes over de maand oktober: van dieren naar Halloween

Oktober is een echte overgangsmaand. De zomer ligt al ver achter ons en de winter komt met rasse schreden dichterbij. Begin oktober vieren we Werelddierendag en worden onze favorietjes eens flink verw…
Weetjes over de negende maand: melancholisch september

Weetjes over de negende maand: melancholisch september

September is voor velen een melancholische maand. De vakantie is gedaan, men moet terug aan het werk en bij velen is de bankrekening zo goed als geplunderd na die dure reis of de dure start van het ni…
Weetjes over de maand juli: vakantie en ontspanning

Weetjes over de maand juli: vakantie en ontspanning

Juli is voor velen de maand van de ontspanning. Velen hebben vakantie. Studenten rusten uit van hun drukke examenperiode of doen een vakantiejob. Juli is ook de maand van de nationale feestdagen: 4 ju…
Weetjes over de maand februari: over liefde en alcohol

Weetjes over de maand februari: over liefde en alcohol

Februari is een rare maand en veel korter dan de andere maanden. Maar waarom telt februari eigenlijk maar 28 dagen? Waarom had februari vroeger 30 dagen? Waar komt de oude benaming sprokkelmaand vanda…
Weetjes over de maand december: dure maand met veel feesten

Weetjes over de maand december: dure maand met veel feesten

December is een maand met feestdagen als Sinterklaas, Kerstmis en Oudejaar. In december moeten er heel wat cadeautjes gekocht worden en met kerst moet er lekker gekookt worden voor de hele familie. De…
Gepubliceerd door Mapa op 20-03-2014, laatst gewijzigd op 08-02-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.