Pasen: tips voor een geslaagde Pasen!
Pasen is van oorsprong een katholiek feest. Pasen luidde het einde van de Vastenperiode in. Een lange periode van 40 dagen. Weinig mensen houden zich hier nu nog aan. Maar bijna iedereen viert Pasen. Pasen , het familiefeest bij uitstek, met een heerlijke paasbrunch en de zoektocht naar de eitjes van de Paashaas of van de klokken van Rome voor de kleintjes. Welkom in een geel - paarse wereld.
Eindelijk is de zon er terug, na een lange, koude winter. De natuur groeit en bloeit. De bomen krijgen terug bladeren. Er worden heel wat jonge dieren geboren. Het is lente! En dan is het Pasen. Het lentefeest bij uitstek.
Pasen: het einde van de vastenperiode
Pasen is eigenlijk een katholiek feest. Na 40 lange dagen vasten mocht er eindelijk terug normaal gegeten worden. En daar hoorden ook eieren bij. Nu houdt bijna niemand zich nog aan de strenge regels van het vasten. Maar Pasen is wel nog steeds een heel populair feest. Het familiefeest bij uitstek! En hier horen zeker ook eieren bij. Echte eieren en chocolade eieren!
Pasen: op je paasbest zijn
De uitdrukking "op je paasbest zijn" betekent dat je je piekfijn uitdost en dat alles perfect moet zijn. Dat is ook wat Pasen is geworden. Het is lente, dus iedereen haalt zijn nieuwe outfit boven in vrolijke, frisse kleuren. Met wat geluk kan het ook best al met wat bloot. Weg winter, weg dikke kleren!
Ook de tafel wordt feestelijk aangekleed. Een mooi tafelkleed, mooie borden, eitjes in allerlei materialen, versierde paastakken, kuikentjes, klokken, paashazen, etc. Alles in frisse pastelkleuren die doen denken aan de ontwakende natuur.
Tijd voor de paashaas
Naargelang de streek komen de klokken van Rome of de Paashaas. Beiden hebben ze dezelfde missie: eitjes uitstrooien en verstoppen voor de allerkleinsten. Die er dolle pret in hebben om de eitjes en kleine cadeautjes te zoeken. Als het weer wat meezit, kan dit zelfs in de tuin: in de struiken, tussen de takken van de bomen, tussen de bloemen, achter rotsstenen. Eitjes, mooi versierd met stickers, met natuurlijke kleurstoffen of met speciale verf. En wanneer alles gevonden is, is het tijd om aan tafel te gaan.
Frisse lenteslaatjes en eiergerechten
Ook aan tafel zijn eieren het hoofdingrediënt van vele gerechten. Frisse lenteslaatjes en lamsvlees ontbreken meestal ook niet. Als toetje een ijsje of zelfgemaakte cupcakes, versierd in het thema van de dag natuurlijk. Meestal gebeurt dit in de vorm van een buffet, zodat iedereen heerlijk ontspannen aan tafel kan zitten.
Vrolijk Pasen!