Mapa » Specials » Natuurgebieden antwerpen

Op pad in de natuurgebieden van de provincie Antwerpen

Op pad in de natuurgebieden van de provincie Antwerpen De provincie Antwerpen herbergt heel wat natuurgebieden. Alleen het Antwerpse havengebied herbergt er meer dan tien. Deze werden vaak aangelegd of behouden ter compensatie van de havenuitbreiding. Andere natuurgebieden werden aangelegd rond overblijfselen van Wereldoorlog I of II. Vele van deze natuurreservaten worden beheerd door Natuurpunt en herbergen zeldzame flora en fauna.

De provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen ligt in het noorden van België. Een groot deel van de provincie ligt tegen de Nederlandse grens en grenst aan Zeeland en Noord-Brabant. Antwerpen is de enige van de vijf Vlaamse provincies die niet aan Wallonië grenst. In het oosten grenst de provincie Antwerpen aan Oost-Vlaanderen, in het westen aan de provincie Limburg en in het zuiden aan de provincie Vlaams-Brabant. In totaal is de provincie Antwerpen 2867 km² groot.

Natuurgebieden in de provincie Antwerpen

De provincie antwerpen telt heel wat natuurgebieden. Vele van deze natuurgebieden liggen vlak naast elkaar zodat dieren makkelijk van het ene naar het andere kunnen migreren. Ze vormen groene longen in vaak drukke gebieden. Vele van deze natuurgebiedne zijn vrij toegankelijk, andere moeten dan weer bezocht worden onder leiding van een ervaren gids.

Compensatie van de havenuitbreiding

Sommige van deze natuurgebieden zijn ontstaan of in stand gehouden ter compensatie van de havenuitbreiding. Omdat er veel natuur moest wijken voor de havendokken en voor het bouwen van bedrijven en loodsen, wisten de dieren niet meer waarheen of verloren ze hun natuurlijke habitat. Daarom werden er natuurgebieden aangelegd waarin de dieren veilig zaten en terug hun natuurlijke gewoonten konden aannemen. Voorbeelden hiervan zijn het Galgenschoor, de Kuifeend, de Potpolder of nog de Drijdijck.

Overblijfselen van de Wereldoorlogen

Andere natuurgebieden werden gecreeërd rond overblijfselen uit de Eerste of de Tweede Wereldoorlog. Denken we hierbij aan de Antitankgracht of het Mastenbos. De Antitankgracht werd gegraven als verdediging tegen de Duitse tanken. Nu wordt ze onderhouden en kan je er naast wandelen. Het Mastenbos ontstond dan weer rond bunkers en loopgraven.

Natuurfenomenen

Een andere categorie ontstond rond een natuurfenomeen, zoals stuifduinen of bomen met grillige vormen. Voorbeelden hier zijn de Kabouterkesberg in Kasterlee, de Kalmthoutse Heide en de Ruige Heide in Berendrecht - Zandvliet.

Industriële activiteiten

Bepaalde natuurgebieden werden aangelegd en onderhouden op gronden waar vroeger industriële activiteiten waren. Zo bijvoorbeeld de Reuselse Moeren. Op deze plek werd er vroeger turf gewonnen. In de hier ontstane putten werden de Reuselse Moeren gecreeërd.

Zeldzame fauna en flora

In natuurgebieden kunnen vogels, vlinders, amfibiën en reptielen ongestoord hun gang gaan. Ook bloemen en planten groeien hier op een natuurlijke wijze. Aangezien vele van deze gebieden beheerd worden door Natuurpunt wordt er streng op toegezien dat de mens niet te veel interfereert. Er mag gewandeld worden, er mag gekeken worden maar steeds met respect voor de natuur.
Antitankgracht: langste beschermd landschap van Vlaanderen

Antitankgracht: langste beschermd landschap van Vlaanderen

Ten Noorden van Antwerpen ligt een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog: de Antitankgracht. Deze 33 kilometer lange waterloop werd tussen 1937 en 1940 aangelegd als verdediging tegen een mogelijke…
Kalmthout, veel meer dan de Heide alleen!

Kalmthout, veel meer dan de Heide alleen!

Wie dacht dat er in Kalmthout niets anders was dan de Kalmthoutse Heide, heeft het flink mis. Met één dag, neen, zelfs met één weekeinde, kom je niet toe om alles te doen wat Kalmthout te bieden heeft…
De Oude Landen in Ekeren: natuurreservaat met Galloways

De Oude Landen in Ekeren: natuurreservaat met Galloways

Ten noorden van Antwerpen bevindt zich een prachtig natuurreservaat, als een groene long tussen de haven die steeds verder uitbreidt, de A12 autosnelweg en de dorpskern van Ekeren: de Oude Landen. Een…
Spoorfietsen op militaire spoorlijn (Kapellen - Brasschaat)

Spoorfietsen op militaire spoorlijn (Kapellen - Brasschaat)

Tussen Kapellen en Brasschaat ligt een oude militaire spoorlijn. Op deze spoorlijn, die werd gebouwd en gebruikt door de Duitsers tijdens WO1, kan je nu gaan spoorfietsen. Sinds juni 2016 verwelkomt e…
Natuurgebieden in de polders en in de haven van Antwerpen

Natuurgebieden in de polders en in de haven van Antwerpen

Wie denkt dat de Antwerpse haven niets anders is dan industrie en boten, heeft het mis. In het havengebied en in de polders ten noorden van Antwerpen is heel wat natuur met een indrukwekkende fauna en…
Reuselse Moeren: op pad tussen Arendonk en Reusel

Reuselse Moeren: op pad tussen Arendonk en Reusel

De Reuselse Moeren is een mooi wandelgebied van 152 ha op de grens tussen België en Nederland. Je vindt er een uitgestippelde wandelroute en een vogelkijkhut. Van hieruit kan je rustig een aantal inte…
Provincie Antwerpen: Kasterlee en zijn Kabouterberg

Provincie Antwerpen: Kasterlee en zijn Kabouterberg

In de provincie Antwerpen ligt een leuk dorpje, Kasterlee. Een van de toeristische attracties van deze streek is zeker de Kabouterberg. Kinderen kunnen op deze heuvelrug naar hartenlust klauteren tuss…
Gepubliceerd door Mapa op 12-05-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerpen_(provincie) (op 12.05.2020)