Mapa » Specials » Tradities

Tradities en leuke gewoontes

Tradities en leuke gewoontes Feestdagen. Jaarlijks weerkerende stoeten en folkloristische evenementen. Meestal weten we niet meer waar ze vandaan komen en wanneer en hoe ze ontstaan zijn. Maar we houden toch aan de tradities en aan de bijhorende gewoontes. Tot groot jolijt van groot en klein! Iedereen houdt trouw vast aan de vele feestdagen. Waar ze vandaan komen en waar ze voor staan, daar liggen we niet wakker van. Maar de bijbehorende gewoontes, daar houden we wel van.

6 januari: driekoningen

Op zes januari gaan de kinderen op pad. Ze gaan zingen en halen een centje of een snoepje op. Ook traditioneel is de driekoningentaart met zijn boon. Wie de boon heeft, krijgt een kroon op zijn hoofd en wordt de koning of de koningin. Een leuk gebruik voor kinderen.

Verloren Maandag

In en rond Antwerpen een jaarlijks weerkerende topper: Verloren Maandag. Overal worden er die dag worstenbroden in alle maten en in alle gewichten gegeten. En als dessert een lekkere appelbol met heel veel kaneel.

2 februari: lichtmis

Waar lichtmis vandaan komt weten veel mensen niet meer. Maar dat er die dag pannenkoeken worden gegeten, dat is voor de meesten geen probleem!

Carnaval

In heel de wereld wordt er carnaval gevierd. Ook in België bestaan er een aantal leuke carnavalstradities. De stoet van de Gilles in Binche bijvoorbeeld.

15 augustus: Moederkesdag in Antwerpen

Terwijl moeder bijna overal gevierd en in de bloemetjes gezet wordt in mei, wordt deze traditie in Antwerpen op 15 augustus in ere gehouden.

Kerst

Een aantal kersttradities komen elk jaar terug. De kerstboom zetten, een kerstkrans hangen, een kerststronk eten. Maar waar komen deze tradities eigenlijk vandaan?

Nieuwjaar

Kussen onder de maretak, twaalf druiven in je mond steken... . Het zijn maar enkele van de vele gebruiken die over de hele wereld worden in ere gehouden.

Om meer te weten te komen over het hoe en waarom van al deze gebruiken, moet je in deze special zijn!
15 augustus: moederdag in Antwerpen dankzij Frans Van Kuyck

15 augustus: moederdag in Antwerpen dankzij Frans Van Kuyck

Moederdag vieren bestaat al sinds het Oude Griekenland. Traditioneel wordt Moederdag over de hele wereld de tweede zondag van mei gevierd. Behalve dan in Antwerpen, waar het gevierd wordt op 15 august…
2 februari: lichtmis, imbolc of pannenkoekenfeest!

2 februari: lichtmis, imbolc of pannenkoekenfeest!

Lichtmis is oorspronkelijk een katholiek feest, dat veertig dagen na Kerstmis valt. Tegenwoordig is de onderliggende gedachte helemaal verloren gegaan. Het enige wat is overgebleven, is de traditie om…
Carnaval in België: Gilles van Binche, UNESCO Werelderfgoed

Carnaval in België: Gilles van Binche, UNESCO Werelderfgoed

Eind februari, begin maart trekt iedereen weer zijn gekste pakje aan en gaat iedereen weer eens flink uit de bol. Ook in België zijn er heel wat leuke carnavalsstoeten. Weliswaar niet zo bekend als di…
Driekoningen: oorsprong en tradities in verschillende landen

Driekoningen: oorsprong en tradities in verschillende landen

Niet alle landen kennen en vieren de traditie van Driekoningen. Onder andere in Frankrijk, Nederland, Duitsland, België, Zwitserland en Spanje kent men deze traditie wel. Toch wordt het naargelang het…
Feestweetjes en nieuwjaarstradities hier en elders

Feestweetjes en nieuwjaarstradities hier en elders

Kerstmis is een leuke tijd. Een tijd vol tradities en vaak eeuwenoude gewoonten. Maar waar komen die tradities en gewoonten nu eigenlijk vandaan? Hoe is de kerststronk ontstaan en waarom moet men kuss…
Het ontstaan van een aantal kerstgebruiken

Het ontstaan van een aantal kerstgebruiken

Kerstmis. Een heerlijke tijd, vol gezelligheid en familiebijeenkomsten. Een tijd van gewoonten en gebruiken ook. De kerstkrans die men op tafel legt of aan de voordeur hangt bijvoorbeeld. Of nog de ke…
Verloren maandag: een Antwerpse traditie

Verloren maandag: een Antwerpse traditie

Begin januari is het weer zover: verloren maandag in Antwerpen. De eerste maandag na Driekoningen is het weer smullen geblazen van worstenbroden en appelbollen. Worstenbroden enkel, dubbel of met een…
Gepubliceerd door Mapa op 03-02-2012, laatst gewijzigd op 30-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.