Mapa » Specials » Boeken quebec

Canada: boeken waarin het verhaal zich in Quebec afspeelt

Canada: boeken waarin het verhaal zich in Quebec afspeelt Quebec, een van de provincies van Canada. Een provincie met een gelijknamige hoofdstad. Een provincie waar Frans wordt gesproken. Een provincie met heel veel natuur en heel wat nationale parken. De grootste stad van de provincie Quebec is Montreal. De machtige rivier die door Quebec loopt is de Saint-Laurent. Er is ook een heel groot binnenmeer, de Lac Saint-Jean, verbonden met de Saint-Laurent door de Saguenay. Een provincie met heel vriendelijke mensen. Kortom, een provincie die veel auteurs inspireert tot het schrijven van één of meerdere boeken!

Quebec

Quebec is een provincie in het oosten van Canada, tussen Ontario en de Atlantische Provincies. Wat meer is, het is zelfs de grootste provincie van Canada en een oppervlakte van 1.667.926 km2. De provincie spreidt zich uit over 2000 kilometer. De hoofdstad van de provincie Quebec is Quebec. De grootste stad is Montreal, daarom denken vele mensen verkeerdelijk dat Montreal de hoofdstad is. De officiële taal is het Frans. Het dialect van Montreal wordt joual genoemd.

Saint-Laurent

De provincie Quebec wordt doorkruist door de machtige rivier Saint-Laurent. Deze verbindt de grote meren in Amerika met de Atlantische Oceaan. Ook de Saguenay komt uit in de Saint-Laurent. De Saguenay verbindt het grootste binnenmeer van Quebec, het lac Saint-Jean, met de Saint-Laurent.

Onderverdeling

De provincie Quebec is onderverdeeld in 17 administratieve regio's: Bas-Saint-Laurent, SaguenayŚLac-Saint-Jean, La Capitale-Nationale, Mauricie, Estrie, Montréal, Outaouais, Abitibi-Témiscamingue, Côte-Nord, Nord-du-Québec, GaspésieŚÎles-de-la-Madeleine, Chaudière-Appalaches, Laval, Lanaudière, Laurentides, Montérégie en Centre-du-Québec. Vele van deze regio's dragen nog indiaanse namen of verwijzen naar de oorspronkelijke bewoners.

Natuur

De provincie Quebec heeft een magnifieke natuur en heel wat natuurparken. Hier kan je vele dieren zien: elanden, bruine beren, poolberen, vossen, wolven, walvissen, en ga zo maar door. Ook de flora is indrukwekkend. In het noorden heb je toendra met een specifieke begroeiing. Het vele water en de vele rivieren zorgen voor het merendeel van de elektriciteit. Je hebt dan ook veel waterkrachtcentrales, onder andere Manic 5.

Inspiratie voor boeken en saga's

De prachtige natuur en de rijke geschiedenis inspireert heel wat mensen tot het schrijven van een boek over deze prachtige streek. Bij sommige mensen blijft het zelfs niet bij één boek. Marie-Bernadette Dupuy en Louise Tremblay schreven zelfs hele saga's die de wedervaren van families over vele tientallen jaren volgen.

Marie-Bernadette Dupuy

Marie-Bernadette Dupuy woont in Frankrijk maar heeft haar hart verloren in Quebec en meer bepaald in het plaatsje Val-Jalbert. Ze volgt het leven van de "nachtegaal" van Val-Jalbert. Hoe ze als kind te vondeling wordt gelegd en hoe ze later trouwt met een halfbloed indiaan. Hoe ze steeds moet kiezen tussen haar zangcarrière en haar kinderen. In de saga prachtige beschrijvingen van het spookstadje Val-Jalbert en van de natuur rond het Lac Saint-Jean.

Louise Tremblay

Louise Tremblay schrijft over een andere streek, iets verder op de machtige Saint-Laurent. Ook zij volgt het leven van drie vrouwen, drie vriendinnen. Hoe ze trouwen en kinderen krijgen. Hoe hun leven en hun werk rond de Saint-Laurent verandert in de loop der jaren. Een andere stijl, een andere streek, een andere inval.
Boekrecensie: L'enfant des neiges van Marie-Bernadette Dupuy recensie

Boekrecensie: L'enfant des neiges van Marie-Bernadette Dupuy

In januari 1916 wordt het kalme stadje Val-Jalbert opgeschrikt. Er is een kindje te vondeling gelegd op de trappen van het kloosterpensionnaat! Mysterie alom. Wie is het kind met de prachtige blauwe o…
Boekrecensie: Le rossignol de Val-Jalbert van M.-B. Dupuy recensie

Boekrecensie: Le rossignol de Val-Jalbert van M.-B. Dupuy

Le Rossignol de Val-Jalbert van Marie-Bernadette Dupuy is het vervolg op L'Enfant des neiges. Hierin worden de verdere belevenissen van Marie-Hermine verteld en de historische evolutie van het dorpje…
Boekrecensie: Les portes du passé van Marie-Bernadette Dupuy recensie

Boekrecensie: Les portes du passé van Marie-Bernadette Dupuy

De jaren na WO II. Het leven van de mooie zangeres Hermine Delbeau loopt niet altijd over rozen. Ook in dit vijfde deel van de Canadese saga loopt er van alles mis. Eerst is er de brand in het huis va…
Boekrecensie: L'ange du Lac door Marie-Bernadette Dupuy recensie

Boekrecensie: L'ange du Lac door Marie-Bernadette Dupuy

L'ange du Lac van Marie-Bernadette Dupuy is het laatste boek van een zesdelige saga over de leden van de families Delbeau en Chardin. In dit deel maken we nader kennis met de vreemde Kiona. Ook wordt…
Boekrecensie: Les héritiers du fleuve van Louise Tremblay recensie

Boekrecensie: Les héritiers du fleuve van Louise Tremblay

Les héritiers du fleuve is een Canadese vierdelige saga van Louise Tremblay d'Essiambre. Het verhaal van drie vriendinnen van 1887 tot 1939. Hoe ze trouwen, kinderen krijgen en kinderen verliezen. Hoe…
Gepubliceerd door Mapa op 05-07-2016, laatst gewijzigd op 05-07-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlainAudet, Pixabay
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Qu%C3%A9bec
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Quebec_(provincie)