Zelf confituur maken
Zomer... fruit in overvloed. Rijp fruit, dat je niet altijd dagenlang kan laten liggen. Maak eens confituur! Niets zo eenvoudig. Fruit, suiker en pectine. Een koperen confituurpot, enkele glazen potten, een beetje liefde en geduld en enkele uren later staan er een aantal lekkere potten confituur of gelei te blinken. Vitamientjes voor de winter!
Waarom zelf confituur maken
De berichten over voeding zijn tegenwoordig alarmerend. Om de prijzen te dumpen worden minderwaardige producten gebruikt. Overal zitten kleurstoffen en ongezonde zoetstoffen in. Je kan dus maar beter zelf je eten zo veel mogelijk bereiden. Ook confituur. Zo weet je wat er in zit: lekker fruit, suiker en pectine. Verder niets. Bovendien kan je je fruit ook zelf controleren. Geen rottend fruit, geen fruit met plekken, geen beestjes, geen vuil, allemaal puur natuur.
Wat heb je nodig om confituur te maken?
Om confituur te maken heb je niet veel nodig.
- Een koperen confituurpan is aangewezen, omdat de bodem plat en breed is en dus de warmte beter verspreidt. Maar ook in een gewone kookpot kan je prima confituur maken.
- Rijp fruit
- Kristalsuiker
- Pectine
- Een houten pollepel
- Glazen potjes (die je kan recupereren van vorige confituur)
Van welke fruitsoorten kan je confituur maken?
Het leuke aan confituur maken, is dat je bijna om het even welke fruitsoort kan gebruiken als basis. Je hebt natuurlijk de klassieke, traditionele confituren als rode bessen, vier vruchten, abrikoos, aardbei, etc. Een prima manier om het
fruit uit je eigen tuin te verwerken. Maar je kan even goed confituur of gelei maken van andere fruitsoorten als banaan, ananas, druiven of meloen. Of je kan verschillende fruitsoorten combineren. Je kan zelfs confituur maken van bloemen. Probeer eens lavendel of rozen in je confituur te verwerken. Je zal versteld staan van de geur en de smaak! Ook dat maakt het zelf confituur maken nu juist leuk. Je kan experimenteren en variaties maken die je nooit in de winkel zal tegenkomen, maar die daarom niet minder lekker zijn!
Confituur maken in elk seizoen
Aangezien je van bijna elke fruitsoort confituur kan maken, kan je confituur maken in om het even welk seizoen. In de
zomer van rode vruchten en meloenen, in de
herfst van noten, peren en mandarijnen, in de
winter van granaatappel, kaki en druiven en in de
lente van aardbeien en kiwi's. Tracht op de markt of in de winkel fruitsoorten te kopen die in dat seizoen goedkoop en overvloedig voorhanden zijn of pluk fruit, groenten en bloemen in je tuin of in de natuur en je stock confituur en gelei raakt nooit op!
Veel plezier!