Mapa » Specials » Cupcakes

Ideeën om cupcakes te versieren

Ideeën om cupcakes te versieren Cupcakes: kleine gebakjes versierd met felle kleuren en met tekeningen allerlei. Het is hot, iedereen wil en kan het doen. Je kan ze zomaar versieren of je kan een aantal cupcakes maken in een bepaald thema. Denken we maar aan Sinterklaas, Kerst, Valentijn, Pasen of voetbal. Leuk om te maken, leuk om te geven en leuk om te krijgen. Ook ideaal om een aantal kinderen zoet te houden tijdens een kinderfeestje.

Oorsprong van het woord cupcake

Wanneer je cupcakes maakt, giet je het deeg in vormpjes van silicone of van papier. Deze vormpjes zijn echter niet stevig genoeg om het deeg te houden. Daarom zetten we de vormpjes nu in een speciale bakvorm met 8 of 12 gaten. In de 19de eeuw werden de vormpjes in Engeland in een kopje in de oven gezet. Een cup dus. Vandaar de naam "cupcake".

Het maken van cupcakes

Cupcakes maken is heel eenvoudig. De juiste deeg, kant en klaar of zelfgemaakt, alles in vormpjes gieten, de vormpjes in een bakblik, alles even de oven in en klaar is Kees! Het versieren kan beginnen.

Benodigdheden om cupcakes te versieren

Om mooie cupcakes te maken heb je rolfondant of marsepein nodig. Beide zijn in verschillende kleuren te koop en kunnen heel eenvoudig uitgerold worden met een deegrol. Om kleven te voorkomen kan je een beetje poedersuiker op het gereedschap strooien. Verder heb je dingen nodig die iedereen wel in huis heeft: plastiek onderleggers, uitsteekvormpjes, een mes, een satéstokje, een lookpers. Nog te kopen: stiften voor op eetwaren te tekenen, eetbare glitters, eetbare pareltjes, pailletten, sterretjes, bolletjes, hartjes, etc.

Cupcakeparty voor groot en klein

Zin om een aantal kinderen uren zoet te houden tijdens een kinderfeestje? Geef eens een cupcakeparty! Haal de benodigdheden in huis en zet ze aan het werk. Opvallend hoe creatief kinderen kunnen zijn! En bovendien steken ze elkaar aan. Ze beginnen aarzelend en eens er eentje een idee heeft, volgen de anderen vanzelf! Hier een aantal ideeën en tips voor het vlekkeloos laten verlopen van de party.

Cupcakes versieren in een thema

Halloween

Een taartje versierd in het Halloweenthema bij het vuur na een avondje "trick or treat" gaat er steeds wel in. Of om te geven aan de griezels die aan de deur komen bellen. Ideeën om te versieren? Heksen, griezels, pompoenen, vleermuizen, graven, etc.

Sinterklaas en Zwarte Piet

Pakjesavond met een warme kop chocolademelk en met een cupcake in Sinterklaasthema. Wat is er gezelliger? Denk maar aan schoorstenen, pakjes, Zwarte Pieten, schoentjes, etc.

Kerst

Kerst. De mooiste tijd van het jaar. Engelen, klokken, Rudolph, de kerstman en nog veel meer. Tientallen ideeën om je cupcakes een kerstjasje te geven!

Valentijn

14 februari, Valentijn. Alles kleurt ieder jaar opnieuw rood. Er zit liefde in de lucht... . Wil je je geliefde verrassen met een klein zoet dessertje? Maak dan deze cupcakes, versiert met hartjes, pijlen en heel veel liefde!

Pasen

Pasen is het familiefeest bij uitstek om een brunch te organiseren en op de brunchtafel horen natuurlijk ook cupcakes. Versier je cupcakes in het thema Pasen en je krijgt een heel fris en fleurig geheel! Geel, groen, wit, oranje en lichtbruin, je wordt er meteen vrolijk van!

Lente

Lente is een beetje in het verlengde van Pasen en toch anders. Een ode aan de herlevende natuur en aan de pasgeboren dieren.

Voetbal

EK, WK, voetbalgekte! Familie en vrienden troepen bij elkaar om naar de match te kijken. Zorg voor een aangepaste snack: cupcakes in een voetbaljasje. Met vlaggetjes op, met een grasmat, met de namen van de spelers van je favoriete ploeg, etc. Ook leuk voor een kinderfeestje met als thema voetbal. Kom hier wat ideeën opdoen en maak er een spetterende avond of namiddag van!
Kinderfeestje: wat dacht je van een cupcake party!

Kinderfeestje: wat dacht je van een cupcake party!

Er is er weer eentje jarig. Een duur feestje op locatie zit er niet echt in. Waarom eens geen cupcake party organiseren voor het volgende kinderfeestje? Leuk, makkelijk en tamelijk goedkoop! De ingred…
Halloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjes

Halloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjes

Halloween. Alles kleurt oranje, zwart, wit en paars. Spinnen, spinnenwebben, spoken, zwarte katten, heksen, grafzerken, skeletten, doodshoofden, pompoenen. Wat dacht je er van om je gebak te versieren…
Sinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringen

Sinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringen

Wie Sint zegt, denkt onmiddellijk aan pakjes, aan een schoorsteen, aan een wit paard, aan een wortel, aan schoentjes en aan Zwarte Piet. Deze elementen kan je ook aanwenden op een zoete lekkernij: cup…
Kerst: cupcakes maken en versieren in kerstthema

Kerst: cupcakes maken en versieren in kerstthema

Een middagje bakken en versieren met of zonder de kids, met vrienden of met familie. Met rolfondant of marsepein en figuurtjes om te decoreren. Laat je verbeelding maar spreken! 's Avonds lekker warm…
Cupcakes met een boodschap maken voor je Valentijn

Cupcakes met een boodschap maken voor je Valentijn

Wil je met Valentijn je geliefde verrassen met een zoet dessert met een boodschap? Of hem of haar een klein maar origineel en met liefde gemaakt geschenk geven? Waarom dan geen cupcakes versieren in h…
Cupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjes

Cupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjes

Pasen staat synoniem voor lente, voor eitjes, voor paashazen, voor lammetjes en voor gezellig samenzijn. En bij dat gezellig samenzijn hoort traditioneel een heel paasmenu of toch op zijn minst een pa…
Cupcakes versieren met als thema lente

Cupcakes versieren met als thema lente

Cupcakes zijn al jaren een favoriet dessert maar kunnen ook gegeven worden als tussendoortje. Ze doen het ook prima als cadeautje voor kinderen. Je kan er ook een workshop voor groot en klein rond gev…
Cupcakes maken met als thema voetbal. Goal, goal, goal!

Cupcakes maken met als thema voetbal. Goal, goal, goal!

EK, WK, voetbalgekte! Overal zie je vlaggen, slingers, stickers, toeters en t-shirts in de kleuren van de deelnemende ploegen. Hoe dichter bij de halve finale, hoe gekker! Om van de finale maar te zwi…
Gepubliceerd door Mapa op 06-11-2011, laatst gewijzigd op 07-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.