Gerechten uit verschillende Franse streken
A table! De Franse keuken heeft een goede reputatie. Heel wat van onze recepten komen uit de Franse keuken. Denken we maar aan coq-au-vin, quatre-quarts, quiche, crêpes en galettes, fruits de mer, enzovoort. Leuk is ook dat iedere Franse streek zo wel een aantal specialiteiten heeft. Zowel zoet als zout. Met bijbehorende wijnen, aperitieven en digestieven. Een extra troef voor Frankrijk als vakantieland! Bon appétit!
Frankrijk luilekkerland
"Leven als God in Frankrijk" zegt men vaak. Daarmee bedoelt men niet alleen dat de Fransen kalm en cool zijn en dat alles er zijn gangetje gaat. Het duidt ook op het lekkere eten. Belgen mogen dan al Bourgondiërs zijn, de Fransen kennen er ook wat van!
Iedere streek zijn specialiteiten
Elke Franse streek heeft zowat zijn eigen streekgerechten. In
Bretagne zijn dit de verse fruits-de-mer en de crêpes en galettes die je bijna op elke hoek van de straat kan eten.
Normandië is dan weer gekend om haar appels. Deze worden niet alleen in de cider gedraaid. Ze worden ook verwerkt in tal van gerechten, zowel zoet als zout. Meer naar het zuiden heb je dan de kippen- en tonijngerechten in het
Baskenland. Aan de andere kant, in de Provence kan je genieten van een bouillabaise of van een salade niçoise. In de Elzas hebben ze het liever zwaar en hartig. Je gaat dan al gauw meer de Duitse toer op: choucroute, Flammenkuchen, kaasfondue of dito raclette, etc. In het binnenland kan je in de streek rond
Le Mans genieten van rillettes en in de Périgord van truffels. Naast al de lokale gerechten heb je natuurlijk ook de streekprodukten als bijvoorbeeld honing, speciale snoepjes en geitenkaas. Leuk om mee naar huis te nemen, als geschenk of voor eigen gebruik.
Frankrijk en zijn overzeese gebieden
Frankrijk is niet alleen het vasteland, de befaamde hexagone of zeshoek. Frankrijk is ook zijn overzeese gebieden: Martinique, Guadeloupe, Réunion, Saint-Pierre et Miquelon, Tahiti en nog een aantal verre eilanden. Ook van daar komen lekkere gerechten, vaak met een exotische toets. Rijst met bonen en gerechten met ananas en kokos om er maar enkele te noemen.
Wijnen, aperitieven en digestieven
Bij al deze gerechten horen natuurlijk lekkere wijnen en ook hieraan hebben ze geen gebrek in Frankrijk. Bourgogne, Bordeaux, Beaujolais en nog veel meer. Van grote wijnboeren, maar ook van kleinere onbekende wijnboeren of bioboeren. Te koop na een lekkere "dégustation". Ook aan aperitieven geen gebrek, vaak specifiek voor een bepaalde streek. Zo heb je bijvoorbeeld de
Patxaran in het Baskenland. Na de maaltijd halen ze ook nog wel een speciaal likeurtje boven, vaak ook streekgebonden. Calvados in Normandië en mirabellenlikeur in de
Vogezen, om er maar enkele te noemen. De Bretoense of Normandische cider past dan weer zowat bij alles en wordt zowel bij voor-, hoofd- als nagerecht gedronken..
Bon appétit!