Mapa » Specials » Franse streekgerechten
Carpe diem!

Gerechten uit verschillende Franse streken

Gerechten uit verschillende Franse streken A table! De Franse keuken heeft een goede reputatie. Heel wat van onze recepten komen uit de Franse keuken. Denken we maar aan coq-au-vin, quatre-quarts, quiche, crêpes en galettes, fruits de mer, enzovoort. Leuk is ook dat iedere Franse streek zo wel een aantal specialiteiten heeft. Zowel zoet als zout. Met bijbehorende wijnen, aperitieven en digestieven. Een extra troef voor Frankrijk als vakantieland! Bon appétit!

Frankrijk luilekkerland

"Leven als God in Frankrijk" zegt men vaak. Daarmee bedoelt men niet alleen dat de Fransen kalm en cool zijn en dat alles er zijn gangetje gaat. Het duidt ook op het lekkere eten. Belgen mogen dan al Bourgondiërs zijn, de Fransen kennen er ook wat van!

Iedere streek zijn specialiteiten

Elke Franse streek heeft zowat zijn eigen streekgerechten. In Bretagne zijn dit de verse fruits-de-mer en de crêpes en galettes die je bijna op elke hoek van de straat kan eten. Normandië is dan weer gekend om haar appels. Deze worden niet alleen in de cider gedraaid. Ze worden ook verwerkt in tal van gerechten, zowel zoet als zout. Meer naar het zuiden heb je dan de kippen- en tonijngerechten in het Baskenland. Aan de andere kant, in de Provence kan je genieten van een bouillabaise of van een salade niçoise. In de Elzas hebben ze het liever zwaar en hartig. Je gaat dan al gauw meer de Duitse toer op: choucroute, Flammenkuchen, kaasfondue of dito raclette, etc. In het binnenland kan je in de streek rond Le Mans genieten van rillettes en in de Périgord van truffels. Naast al de lokale gerechten heb je natuurlijk ook de streekprodukten als bijvoorbeeld honing, speciale snoepjes en geitenkaas. Leuk om mee naar huis te nemen, als geschenk of voor eigen gebruik.

Frankrijk en zijn overzeese gebieden

Frankrijk is niet alleen het vasteland, de befaamde hexagone of zeshoek. Frankrijk is ook zijn overzeese gebieden: Martinique, Guadeloupe, Réunion, Saint-Pierre et Miquelon, Tahiti en nog een aantal verre eilanden. Ook van daar komen lekkere gerechten, vaak met een exotische toets. Rijst met bonen en gerechten met ananas en kokos om er maar enkele te noemen.

Wijnen, aperitieven en digestieven

Bij al deze gerechten horen natuurlijk lekkere wijnen en ook hieraan hebben ze geen gebrek in Frankrijk. Bourgogne, Bordeaux, Beaujolais en nog veel meer. Van grote wijnboeren, maar ook van kleinere onbekende wijnboeren of bioboeren. Te koop na een lekkere "dégustation". Ook aan aperitieven geen gebrek, vaak specifiek voor een bepaalde streek. Zo heb je bijvoorbeeld de Patxaran in het Baskenland. Na de maaltijd halen ze ook nog wel een speciaal likeurtje boven, vaak ook streekgebonden. Calvados in Normandië en mirabellenlikeur in de Vogezen, om er maar enkele te noemen. De Bretoense of Normandische cider past dan weer zowat bij alles en wordt zowel bij voor-, hoofd- als nagerecht gedronken..

Bon appétit!
Bretagne: zoute en zoete specialiteiten

Bretagne: zoute en zoete specialiteiten

Wie Bretagne zegt, denkt onmiddellijk aan pannenkoeken en cider. Toch is er heel wat meer te krijgen. Denk maar aan een heerlijke schotel zeevruchten (fruits de mer) en aan de verschillende bereidinge…
Baskenland: Patxaran, een overheerlijk likeurtje uit Navarra

Baskenland: Patxaran, een overheerlijk likeurtje uit Navarra

Op een zonnige dag smaakt een glaasje goed gekoelde Patxaran overheerlijk! Deze likeur uit het Baskenland en meer bepaald uit de streek Navarra wordt gemaakt door sleedoornbessen te laten weken in een…
Bourgondische keuken: van pot au feu tot coq au vin

Bourgondische keuken: van pot au feu tot coq au vin

De Bourgogne is de streek van de Bresse kip en de Charolais-koe. Daar kan je al wat lekkers mee maken: een pot au feu en een coq au vin. Ook de pôchouse is een typisch streekgerecht. Verder zijn er oo…
Franse gastronomie: Elzas - Lotharingen - zoete lekkernijen

Franse gastronomie: Elzas - Lotharingen - zoete lekkernijen

Elzas - Lotharingen, paradijs van de mirabel en de daarbijhorende specialiteiten. Maar dat is niet alles. U vindt er ook bergamotsnoepjes, macarons, madeleines en nog veel meer. Ook liefhebbers van zo…
Normandië: zoute recepten met cider

Normandië: zoute recepten met cider

Wie Normandië zegt, denkt appels en cider. Lekker om zo te drinken of bij een maaltijd. Maar wist je dat cider ook kan verwerkt worden in tal van zoete en zoute gerechten. Mosselsoep bijvoorbeeld of l…
Baskenland: recepten van traditionele, zoute gerechten

Baskenland: recepten van traditionele, zoute gerechten

Het Baskenland kent een lekkere, zuiders getinte keuken, waarin de nationale trots, de piment d'Espelette, veelvuldig gebruikt wordt. Zo is er de piperade, een eiergerecht met tomaat, pepers en natuur…
Baskenland: recepten van typische nagerechten

Baskenland: recepten van typische nagerechten

In het Baskenland kan je lekker eten, maar erg verfijnd is de keuken niet echt. In de bergen moet je dikwijls koken met wat je in huis hebt of met wat er te krijgen valt. In de winter kan je niet alti…
Bretagne: desserts

Bretagne: desserts

Wie Bretagne zegt, denkt onmiddellijk aan een sobere tafel met lekkere pannenkoeken en een glaasje cider. Of aan een overvolle tafel met een lekkere schaal fruits de mer (zeevruchten). In dit artikel…
Baskenland: specialiteiten uit Zuid-Frankrijk

Baskenland: specialiteiten uit Zuid-Frankrijk

Wie in het Franse Baskenland is geweest kent ze wel, de typisch Baskische produkten. Zo heb je de piment d'espelette, waar heel wat gerechten mee worden gekruid en waar ook de typisch Baskische saus m…
Bourgondië: mosterd, crème de cassis en peperkoek

Bourgondië: mosterd, crème de cassis en peperkoek

Wie kent ze niet, de specialiteiten uit de Bourgogne? De mosterd van Dijon waar je tranen van in de ogen krijgt bij het kleinste hapje. Gemaakt van zwarte mosterdzaadjes. De peperkoek met tientallen t…
Quiches allerlei: hartig en gezond!

Quiches allerlei: hartig en gezond!

Geen zin om uitgebreid te koken? Toch trek in een hartige hap? Maak dan eens een quiche. Niet veel werk en toch een volledige, evenwichtige maaltijd. Of maak ze op voorhand en steek ze in de vriezer.…
Driekoningentaart op z'n Frans: varianten en recepten

Driekoningentaart op z'n Frans: varianten en recepten

Zes januari, ieder jaar een feest. Vooral met een lekkere driekoningentaart. In Frankrijk bestaan er verschillende varianten op deze lekkernij en de taarten dragen ook verschillende namen naargelang d…
Zoete lekkernijen uit de Vogezen

Zoete lekkernijen uit de Vogezen

Wie Vogezen zegt, denkt meestal aan zoute lekkernijen, zoals Quiche Lorraine of Flammekuche. Lekker zware gerechten die de kou verdrijven. Maar ook in zoet zijn ze heel sterk. Met hun overvloed aan fr…
Zoute specialiteiten uit de Elzas

Zoute specialiteiten uit de Elzas

Wie Elzas zegt, denkt onmiddellijk choucroute. Maar er is nog veel meer. Denk maar aan de tarte flambée of aan de flammekuche, aan de quiche Lorraine, aan de Bäckeofe, of aan het minder bekende Cholan…
Normandië: zoete recepten met cider en de Teurgoule

Normandië: zoete recepten met cider en de Teurgoule

Wie Normandië zegt, ziet onmiddellijk appels, appelbomen, pannenkoeken en cider voor zich. Cider is inderdaad drank nummer één van deze Franse streek. Zij staan op één qua kweek van ciderappels en qua…
Gepubliceerd door Mapa op 26-01-2014, laatst gewijzigd op 07-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!