Mapa » Specials » Hondenpups

Van paring tot pup

Van paring tot pup Je teef is loops. Je zou graag een nestje hebben. Op zoek naar een dekreu dus. Na de paring is het afwachten of de teef zwanger is. Is ze inderdaad zwanger, dan is het in spanning de bevalling afwachten. In deze artikelen lees je alles van paring tot bevalling. Eens het nestje er is, wil je de pups misschien verkopen. Enkele dingen waar je toch moet op letten!

De paring bij honden

Na de tweede of de derde loopsheid is je teef klaar om een nestje te hebben. Je teef is dan minstens één jaar oud. Probleem is nu om een gepaste dekreu te vinden. Je moet ook goed nadenken over de afspraken die je moet maken met de eigenaar van de dekreu. Wie krijgt wat? Wordt er betaald met een pupje of met geld? Waar moet je op letten bij de dekreu? Komt de dekreu bij de teef of andersom? Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Tweede probleem is natuurlijk: wanneer is de teef het meest vruchtbaar? Hoe zie je dit? En dan is het zover. De honden gaan paren. Wat mag je doen en waar moet je op letten? Is die rare houding van je honden wel normaal? Moet je ingrijpen of moet je de natuur zijn gang laten gaan? De paring bij honden, een spannend moment voor hond en baasje!

De dracht bij een hondenteef

Na de paring van de honden is de vraag natuurlijk of de teef zwanger is. Hoe kom je het te weten? Gaat de teef veel veranderen? Hoe verloopt de dracht? Hoe lang is mijn teef drachtig? Wat mag en moet de teef eten en drinken? Wat mag ze niet eten en drinken? Waar moet je op letten? Wat mag en wat moet? Wat kan de dierenarts je vertellen? Wanneer moet je naar de dierenarts? Allemaal vragen waar een bezorgd baasje niet mee mag blijven zitten natuurlijk. Een goed geïnformeerd baasje zal zijn teef dan ook prima begeleiden tijdens de dracht.

De bevalling bij honden

Na een zestigtal dagen komt de bevalling dichterbij. Wat moet je allemaal in huis halen om de bevalling goed te laten verlopen? Wat is een werpkist? Kan je die zelf maken? Hoe begin je er aan? Hoe zie je wanneer de bevalling begint? Wat moet je doen? Mag je ingrijpen of doet de natuur haar werk? Moet de dierenarts komen om te assisteren? Hoe verloopt de bevalling? Wat doet de teef? Hoe kan je zelf helpen? De ongeruste hondeneigenaar die op de hoogte is van hoe de bevalling zal verlopen, zal zijn teef zonder problemen door deze moeilijke uurtjes loodsen.

De pups grootbrengen en verkopen

Eens het nestje er is, moet je de pups natuurlijk grootbrengen. De eerste acht weken mogen de pups immers niet weg van de teef en hebben ze heel veel aandacht en zorg nodig. Ze moeten speciale voeding krijgen, moeten iedere dag gewogen worden. Soms wil de teef zich niet met haar pups bezighouden. Dan moet het baasje die taak op zich nemen. Acht spannende weken. Maar ook een fantastische periode omdat je die kleintjes zo ziet openbloeien. Iedere dag leren of doen ze wel iets nieuws. Daarna wil je de pups daarna misschien verkopen. Denk er op voorhand over na of je dit wel over je hart gaat krijgen. Vooral wanneer er kinderen in huis zijn, kan dit wel eens voor hartverscheurende taferelen zorgen! Voor je aan dit avontuur begint, moet je ook nog enkele andere dingen weten, vooral als je in België woont! Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een erkenningsnummer te hebben als je pups wil verkopen. Zonder erkenningsnummer kan je geen advertenties plaatsen in kranten, tijdschriften en geen advertenties ophangen in supermarkten of winkels. En dan moet je al een grote vriendenkring hebben of heel inventief zijn, wil je van de pups afraken!

Veel succes met het nestje en vergeet vooral het fototoestel niet!
Mijn hond gaat bevallen! Waar moet ik op letten?

Mijn hond gaat bevallen! Waar moet ik op letten?

Het is officieel! De dierenarts heeft het bevestigd: je teef is zwanger! Nu volgt er een spannende periode. Eerst de dracht, daarna de bevalling. Waar moet je op letten? Geen paniek! Hier is EHBB: eer…
Mijn teef is zwanger!

Mijn teef is zwanger!

Je teefje is gedekt door een mooie en lieve reu. En... ze is zwanger! Plots zit je met heel wat vragen. Hoe lang duurt haar dracht? Hoeveel pups gaat ze krijgen? Moet ik onmiddellijk naar de dierenart…
Nestje pups of kittens fokken? Bezint eer ge begint (België)

Nestje pups of kittens fokken? Bezint eer ge begint (België)

Zo'n schattig nestje pups of kittens. Wat is er nu leuker? Iedereen heeft er zoveel plezier mee. Ze groeien goed en snel en al gauw zijn ze acht weken oud. Maar je kan moeilijk 6 of zeven honden of po…
Paren van honden en het krijgen van pups

Paren van honden en het krijgen van pups

Je hebt een schattige hond en je zou er wel een of meerdere pupjes van willen. Dan heb je natuurlijk een passend exemplaar van het andere geslacht nodig. Daarna moet je ook weten wanneer reuen en teve…
Gepubliceerd door Mapa op 25-05-2011, laatst gewijzigd op 30-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties