Mapa » Specials » Romantische films

Verschillende soorten liefdesfilms

Verschillende soorten liefdesfilms Zin in een romantische avond met je lief, je partner, je man of gewoon onder vriendinnen? Een goed glaasje wijn, iets om te knabbelen en een comfortabele zetel. En natuurlijk een romantische film. Meer heb je niet voor nodig. Of toch, misschien ook een doosje Kleenex voor als je het niet droog houdt. Romantisch betekent natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. De ene wordt week van een liefdevolle kus, de andere heeft liever iets diepzinniger. Onder de noemer "romantiek" worden daarom ook heel wat films geklasseerd.

Romantiek

Volgens Van Daele betekent "romantiek" twee dingen:
  • richting in de kunst op het einde van de 18e en begin van de 19e eeuw waarin gevoel en verbeelding op de voorgrond treden
  • dromerige, het gevoel of de verbeelding prikkelende sfeer

De betekenis die van toepassing is op een film is de tweede betekenis. Een film waarbij je wegdroomt en die je verbeelding prikkelt. Een film waarbij je in de schoenen van de hoofdpersonages zou willen staan.

Verschillende soorten liefdes

Dat de liefde verschillende facetten kan vertonen, wordt ook weerspiegeld in de verschillende genres romantische films.

Films over verboden liefdes

Een verboden liefde is een liefde die eigenlijk niet mag, een liefde waar de mensen tegen zijn. Dit kunnen ouders zijn of de maatschappij. Homo's en lesbiennes in bepaalde culturen bijvoorbeeld. Verliefd worden op de vijand tijdens een oorlog. En dan moeten de geliefden elkaar in het geheim zien.

Films over onmogelijke liefdes

Een onmogelijke liefde is iets anders dan een verboden liefde. Een onmogelijke liefde is een liefde die niet mogelijk is door bepaalde omstandigheden. Twee mensen die erg ver uit elkaar wonen bijvoorbeeld of die elkaar niet veel zien door hun drukke bezigheden. Deze liefde is niet verboden, maar wel erg moeilijk te realiseren. En dan moeten er keuzes gemaakt worden en opofferingen gedaan worden. Door beide partijen of door een van de partijen.

Films over jeugdliefdes

Kalverenliefde. Wie heeft dit niet meegemaakt. Voor een jongere is de eerste verliefdheid heilig. Jongeren zijn er van overtuigd dat de liefde eeuwig zal blijven duren. En soms is dat ook zo.

Films over de zoektocht naar de liefde

Sommige mensen schijnen maar nooit de juiste partner te vinden. Ze zoeken naar de liefde in plaats van naar de juiste wederhelft.

Films over ongelukkige liefdes

Soms kan de liefde ook ongelukkig zijn. Wanneer de liefde niet wederzijds is bijvoorbeeld. Of wanneer een van de partners zich verwaarloosd voelt.

Films over gedwongen liefde

In vele culturen worden jonge meisjes uitgehuwelijkt en moeten ze trouwen met vaak oudere mannen. In sommige culturen hebben deze mannen dan ook nog eens verschillende vrouwen.

Valentijn

Valentijn is de periode bij uitstek waarin romantische films uitkomen en worden bekeken. De grote filmsites stellen lijstjes op met de beste romantische films. Zo heb je lijstjes met de meest romantische per jaar maar je hebt ook een lijst met de meest romantische films aller tijden. En daar staan soms verrassende titels tussen. Want romantiek is niet voor iedereen gelijk natuurlijk. Laat je dus eens verrassen en grijp niet altijd terug naar de grote klassiekers.
Filmrecensie: Chocolat met Johnny Depp en Juliette Binoche recensie

Filmrecensie: Chocolat met Johnny Depp en Juliette Binoche

Een klein Frans dorpje met een conservatieve burgemeester die alles voor het zeggen heeft. Een vrouw met karakter die zich in het dorpje komt vestigen en die de bestaande waarden en gewoonten komt doo…
Filmrecensie: Diana recensie

Filmrecensie: Diana

Dat Lady Di iets had met Dodi Al Fayet, dat is algemeen geweten. Dat Diana ook een relatie heeft gehad met een Pakistaanse hartchirurg, Hasnat Khan, dat was tot nu toe geheim voor de meeste mensen. De…
Filmrecensie: The Words met Bradley Cooper en Zoe Saldana recensie

Filmrecensie: The Words met Bradley Cooper en Zoe Saldana

Wat gebeurt er wanneer je kost wat kost schrijver wil worden? Wat gebeurt er wanneer je in een oude tas een manuscript vindt dat een fantastisch en ontroerend verhaal vertelt? Gebruik je het of blijf…
Filmrecensie: Suite française met Matthias Schoenaerts recensie

Filmrecensie: Suite française met Matthias Schoenaerts

Suite française is een Belgisch-Frans-Engels-Canadese productie gebaseerd op het gelijknamige boek van de Joodse Irène Némirovsky. In het Nederlands heet dit boek "Storm in juni". De film, met in de h…
Filmrecensie: Letters to Juliet van Gary Winick recensie

Filmrecensie: Letters to Juliet van Gary Winick

In Verona is er een muur waarop mensen briefjes kunnen hangen voor Juliet. Verliefde mensen, verlaten mensen, wanhopige mensen. Een groepje vrouwen, de secretaresses van Juliet, beantwoordt alle briev…
Gepubliceerd door Mapa op 16-01-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AllieWare, Pixabay
  • http://www.vandale.be/opzoeken?pattern=romantiek&lang=nn (op 13.01.2017)