Mapa » Specials » Wandelen in de eifel

Wandelen in de Eifel: Traumpfaden en Traumpfädchen

Wandelen in de Eifel: Traumpfaden en Traumpfädchen Naast de beroemde Eifelsteig zijn er in de Eifel ook de Traumpfaden. In 2006 groeide het idee, in 2008 waren er elf Traumpfaden en nu zijn het er al zesentwintig. Alle Traumpfaden liggen in Rheinland-Pfalz, tussen Mayen en Koblenz. Er zijn vijftien Traumpfaden in de Eifel, vijf aan de Rijn en zes aan de Moezel. Allemaal heel verschillend maar met allemaal iets speciaals. Volg de oranje schildjes. In 2018 kwamen er de Traumpfädchen bij, verkorte versies van de Traumpfaden. Zo kan iedereen genieten van een deugddoende wandeling. Volg de blauwe schildjes.

Traumpfaden in Eifel, Rijn en Moezel

Het idee voor de Traumpfaden kwam er in 2006. De inwoners van de Vordereifel, de streek tussen Mayen-Koblenz, Moezel en Rijn, waren een beetje nijdig omdat zij geen Vulkaansteig hadden, in navolging van de Eifelsteig. Dus bedachten ze zelf een concept, en dat werden de Traumpfaden. In 2008 waren er al elf Traumpfaden, waarvan de meeste in de Vulkaaneifel. Door het grote succes kwamen er steeds meer Traumpfaden bij en nu zijn het er al zesentwintig. In iedere streek zijn de Traumpfaden verschillend. In de Vulkaaneifel zijn ze tamelijk gemakkelijk en niet heel lang.
Je loopt er door weilanden en bossen. In de zomer kan je genieten van de rode klaprozen, de blauwe korenbloemen en het geel van de raapzaadvelden. Op de hei kan je blauwe bessen plukken en in de bossen kan je genieten van braambessen. Verder heb je er uitzicht op vulkaankegels en kratermeren. In de Moezelstreek zijn de Traumpfaden langer en moeilijker. Er zijn echte kuitenbijters bij en op sommige plaatsen klim je de rotsen omhoog via ladders. Ook ga je hier in alle Traumpfaden wel langs een burcht of een kasteel. Op de flanken van de hellingen naast de Moezel kan je genieten van de wijnranken, vol druiven in de zomer en met prachtige kleuren in de herfst. Door de moeilijkheidsgraad van deze wandelingen zijn ze minder geschikt voor kleine kinderen en ook honden blijven beter thuis, tenzij ze op een ladder kunnen klauteren. Naast de Rijn zijn de Traumpfaden een mengeling van die naast de Moezel en die in de Eifel. Middelmatig qua moeilijkheidsgraad, niet te lang, niet te kort. Door weilanden, bossen en op hellingen. Met hier en daar een burcht of een abdij. Met Romeinse en Keltische overblijfselen. Een goede mix van cultuur en natuur dus.
Bron: Gabrielemlink, PixabayBron: Gabrielemlink, Pixabay
Typisch voor de Traumpfaden is ook het Eifelmeubilair, met onder andere de droomsofa's. Ergonomische en ecologische meubels waar het heerlijk vertoeven is. Ook vind je overal picknicktafels om een hapje en een drankje te nuttigen.

Hoe bereid je je voor op je tocht langs de Traumpfaden?

www.traumpfade.info

De eerste site die je moet bezoeken om je tocht voor te bereiden is www.traumpfade.info. Op deze mooi gemaakte site vind je een gedetailleerde beschrijving van elk Traumpfad afzonderlijk. Spijtig genoeg is alles in het Duits of in het Engels. Geen Nederlands dus. Je kan er ook foto's bekijken van onderweg en je kan een 3D-vlucht zien van je wandeling. Wanneer de 3D-vlucht gedaan is, kom je op andere You Tube filmpjes terecht over de Traumpfaden en over andere onderwerpen uit de Eifelstreek. Een goudmijn! Op de site kan je ook een routeplanner afprinten. Verder kan je er terecht om kaarten te kopen, of boeken over de Traumpfaden. Nieuw is het Traumpfaden-T-shirt. Een katoenen T-shirt, donkergroen van kleur. Vooraan het logo van de Traumpfaden, het oranje bordje met het witte pad op. Achteraan heb je een lijst van alle Traumpfaden, met een blokje dat je kan aanvinken wanneer je het Traumpfad hebt afgelegd. Leuk om bij te houden welke droompaden je al hebt afgelegd en welke je nog moet doen.

www.hunde-reisefuehrer.de

Nog een goudmijntje, hetzij van een andere soort. Hier geen uitgebreide beschrijvingen van de Traumpfaden op zich. Wel schitterende foto's, bijna kilometer na kilometer. Wanneer je de volledige diareeks hebt bekeken van een Traumpfad, heb je een perfect idee van wat je allemaal te wachten staat. De site werd opgemaakt door hondenliefhebbers die naast de Traumpfaden ook andere wandelingen hebben gefotografeerd en beschreven. Spijtig genoeg ook helemaal in het Duits, een handicap wanneer je de taal niet echt machtig bent.

www.wandern12.de

De nieuwe naam voor www.n-pics.de. Op deze vernieuwde site een hoop You Tube filmpjes over allerlei wandelingen in de Eifel en natuurlijk heel wat over de Traumpfaden. In alle seizoenen: in de winter in de sneeuw, in de zomer, in de herfst, in de lente. Prachtige beelden met uitleg ... in het Duits. Na het bekijken van deze filmpjes heb je toch ook een goed beeld van hoe het onderweg is zelfs al versta je niet alles.

www.wandelaarswelkom.info

De Nederlandse versie van www.wanderwunder.info. Op beide sites, de ene in het Duits, de andere in het Nederlands, vind je ook heel wat info over wandelen in de Eifel en meer bepaald op de Traumpfaden. Hier ook weer filmpjes en foto's naast de beschrijvingen.

www.eifelinfo.nl

Op deze site beschrijvingen, in het Nederlands, van een aantal Traumpfaden. Geen foto's of filmpjes hier.

Ben je op reis in de Eifel en wil je nog meer tips? Kijk dan even verder op deze sites.

Boeken en kaarten

Bron: Thomashendele, PixabayBron: Thomashendele, Pixabay
Over de Traumpfaden zijn al heel wat boeken geschreven en bestaan er heel wat wandelkaarten. Zo heb je de twee Traumpfaden-gidsjes en de kaart, die je in de boekhandel kan kopen. In de kleinere toeristische diensten verkopen ze deze boekjes niet. Je kan de boekjes kopen om je wandeling voor te bereiden, maar met bovenstaande sites kom je al een heel eind. Bovendien vind je onderweg ook borden met goede wandelkaarten en heel wat infoborden met uitleg over fauna, flora en bezienswaardigheden. Ook de bewegwijzering is prima. Hier en daar kan je een verkorting nemen, maar dat is niet overal mogelijk. Wil je toch een kaart, dan kan je kosteloos een routeplanner uitprinten op www.traumpfade.info of op www.wander-touren.com.

Wat neem je mee op je tocht?

Afhankelijk van het weer natuurlijk. Onontbeerlijk zijn goede wandelschoenen. Verder een rugzakje met een truitje in en wat eten, eventueel voor een picknick onderweg. In de zomer is muggenmelk misschien ook handig. Verder een fles water of sportdrank. Op de meeste Traumpfaden is er wel ergens een café, maar dikwijls liggen ze ver uit elkaar, dus vooral in de zomer is het belangrijk om zelf drinken bij te hebben. Neem je de hond mee, vergeet dan ook geen drinken voor je viervoeter. Op vele plaatsen is er wel een riviertje waar hij aan kan drinken, maar je kan toch beter zelf ook iets meenemen. Vergeet ook je GSM niet, je weet nooit wat er onderweg kan gebeuren. Op sommige stukken loop je uren alleen, dus je kan maar beter op het ergste voorbereid zijn. En last but not least: je fototoestel! Overal zijn er zo'n mooie beelden te schieten dat het zonde zou zijn moest je je camera niet bij de hand hebben! Hier vind je tips en trucs voor de amateurfotograaf. Zo maak je zeker mooie plaatjes!

Duur van de tochten

Bron: Katjasv, PixabayBron: Katjasv, Pixabay
Op www.traumpfade.info vind je een aanwijzing van de lengte en de duur van de tocht. Reken toch nog steeds iets meer. Een hapje eten, even uitrusten, genieten van een mooi uitzicht, de tijd vliegt voorbij! Op vele Traumpfaden is ook van alles te bezoeken, een slot, een burcht, Romeinse overblijfselen, een museum, een pittoresk dorpje, een roofvogelshow... . Ook daarvoor kan je best wat tijd uittrekken en incalculeren.

Traumpfädchen

In 2018 kwamen er de Traumpfädchen bij, verkorte versies van de Traumpfaden. In totaal zijn er tien Traumpfädchen: drie aan de Rijn, twee aan de Moezel en vijf in het binnenland. Wandelingen tussen drie en acht kilometer, ideaal om met kinderen te doen.

Viel Spass!
Eifel: Wandelen op de Traumpfaden in de Vulkaaneifel

Eifel: Wandelen op de Traumpfaden in de Vulkaaneifel

In de Eifel zijn er heel wat wandelpaden, onder andere de Eifelsteig. Andere afgebakende wandelpaden, misschien iets minder bekend, zijn de Traumpfaden, de droompaden. Oorspronkelijk een elftal, nu al…
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de Moezel

Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de Moezel

Traumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze streek nog geen eigen "steig" had. Oorspronkelijk waren er elf Traumpfaden. Door…
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de Rijn

Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de Rijn

Wie Eifel zegt, denkt niet meteen aan de Rijn. Toch vormt de Rijn de grens van de Eifel in het Noorden. Aan de Rijn zijn er een aantal leuke bewegwijzerde wandelpaden, de Traumpfaden. Over de hele Vor…
Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in Bermel

Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in Bermel

In het kleine Duitse dorpje Bermel start één van de vele Traumpfaden van de Vulkaaneifel. Een prachtige wandeling via berg en dal, door bossen en langs weiden, op hoge rotsen en langs een basaltgroeve…
Vulkaaneifel: Boos en de Booser Doppelmaartour

Vulkaaneifel: Boos en de Booser Doppelmaartour

Het kleine dorpje Boos in de Vulkaaneifel is even onbenullig als zo vele andere Eifeldorpjes in de buurt. En toch loont het de moeite om een dag of twee in de buurt door te brengen. Er zijn namelijk t…
Vulkaaneifel: Traumpfad Ritterschlag in Monreal

Vulkaaneifel: Traumpfad Ritterschlag in Monreal

Met vakantie in de Duitse Vulkaaneifel? Zin in een pittige wandeling? Dan is het Traumfpad Ritterschlag in en rond het pittoreske dorpje Monreal zeker iets voor jou. Stevig omhoog en dan naar beneden,…
Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter Felsensteig

Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter Felsensteig

In heel de Vulkaaneifel vind je Traumpfaden, toffe wandelwegen naast de Rijn, naast de Moezel en in het achterland. De Traumpfaden worden allemaal aangeduid met een witte, kronkelende weg op een oranj…
Vulkaaneifel: op stap met de kindvriendelijke Traumpfädchen

Vulkaaneifel: op stap met de kindvriendelijke Traumpfädchen

In de Duitse Vulkaaneifel heb je sinds 2006 Traumpfaden. Deze bewegwijzerde wandelingen werden gecreëerd als antwoord op de Eifelsteig. In 2018 werden de Traumpfädchen in het leven geroepen, verkorte…
Gepubliceerd door Mapa op 26-02-2013, laatst gewijzigd op 09-04-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties