Op stap langs de Moezel
Wie Moezel zegt, denkt vaak Duitsland. Maar de Moezel stroomt ook nog door Frankrijk en Luxemburg. Het uitzicht van de stroom en de oevers is verschillend van land tot land. Gekenmerkt door industrie in Frankrijk, door wijnbouw en toerisme in Duitsland. Een fantastische rivier om te genieten van natuur, mooie stadjes, burchten en lekkere wijn!
De Moezel
Moezel, Mosel en Moselle komen van het Latijnse Mosella, wat een verbastering is van het Keltische Mosea. Mosella betekent "kleine Maas". De Moezel stroomt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De Moezel ontspringt in Frankrijk, in de
Vogezen, meer bepaald aan de Col de Bussang. Hier zie je op 735 meter hoogte de rivier uit een stenen monument komen.
De monding van de Moezel ligt in
Koblenz. Hier vloeit de Moezel in de Rijn. De Deutsche Eck, een driehoekige plaats met hierop een monument, duidt deze plaats aan. In totaal is de Moezel zo'n 561 meter lang: 314 kilometer in Frankrijk, 208 kilometer in Duitsland en 39 kilometer in Luxemburg.
Uitzicht van de Moezel
Qua uitzicht verschilt de Moezel tussen Frankrijk en Duitsland. In Frankrijk primeert de industrie. Lange tijd was de Moezel hier erg vervuild door alle stoffen die in de rivier werden geloosd. Nu is hier paal en perk aan gesteld, maar er is nog een lange weg te gaan alvorens de rivier terug helemaal clean is.
In Duitsland primeert de wijnbouw en nu ook steeds meer het toerisme. Van Trier tot
Koblenz is de Moezel erg bochtig en vormt de stroom de grens tussen
Eifel op de linkeroever en Hunsrück op de rechteroever. Tal van burchten en burchtruïnes prijken op beide oevers.
Moezelwijn
In Duitsland wordt al eeuwen Moezelwijn geproduceerd. Zelfs ten tijde van de
Romeinen. Getuige hiervan is het wijnschip van
Neumagen-Drohn. Nu is de bekendste Duitse Moezelwijn de droge Riesling.
In Frankrijk was er een terugval van de wijnbouw. Nu wordt de wijnbouw heropgewaardeerd. De Gris de Toul heeft het dipje goed overleefd en is nog steeds een Appellation d'origine contrôlée.
Sport op de Moezel en de oevers
Tussen Metz en Koblenz ligt de Moselradweg, een 311 kilometer lange fietsroute door de vallei van de Moezel. Wil je bergaf fietsen, dan kan je best van Koblenz naar Metz fietsen. Op de heuvelflanken liggen heel wat wandelpaden. Zo bijvoorbeeld de
Traumpfaden in de Eifel. Bij Ediger-Eller heb je de Calmont Klettersteig, een stevige wandeling via laddertjes en touwen op de hoogste wijnflank van Europa.
Op de Moezel is er plaats voor heel wat watersport. Van kano tot kayak over speedboot, varen met een Zodiak, waterskiën, zeilen en roeien. Zowat alles is hier mogelijk.
Het Verdrag van Schengen
Het is in het kleine dorpje Schengen, op het drielandenpunt tussen Duitsland, Frankrijk en Luxemburg dat er aan de Moezel in 1992 het Verdrag van Schengen werd ondertekend. Hierdoor werd vrij verkeer van goederen en personen tussen de verschillende landen van de Europese Unie mogelijk gemaakt. Douane, grensposten en visa's werden hierdoor grotendeels overbodig. Een klein standbeeld herinnert aan deze gebeurtenis.