Mapa » Specials » Tall ships

Tall ships van de A-class

Tall ships van de A-class Vele mensen gaan naar de schepen kijken die deelnemen aan de Tall Ships Races en die dan aanmeren in grote havens. Denken we aan enkele grote namen als de Amerigo Vespucci, de Sedov, de Mir, de Alexander von Humboldt en vele anderen. Maar wat is een tall ship nu eigenlijk en wat betekent dat classement? Het doet mensen in bosjes toestromen, al die mooie zeilschepen op een rijtje naast de kade met hun enorme masten die overal bovenuit steken. Het is een vreemd gezicht in onze moderne steden, deze kathedralen van de zee die van ver vervlogen tijden doen dromen. Om maar te zwijgen van het moment dat ze aankomen of vertrekken, majestueus en statig met hun prachtige zeilen in de wind. Sommige zelfs met vrolijke deuntjes en de matrozen in de zeilen. Je krijgt er gewoon koude rillingen van, van al dat moois. Vele zijn nu opleidingsschepen, en tevens ambassadeurs van hun land. Ze doen mee aan tal van evenementen, waaronder ook de Tall Ships' Races. Maar waarom worden ze nu juist tall ships genoemd? En wat zijn tall ships van de A-class nu precies?

Tall ship

Een tall ship is een groot zeegaand zeilschip, dat wordt gebruikt voor de opleiding van jonge mensen. De helft van de bemanning is tussen 15 en 25 jaar. Bedoeling is om de jongeren waarden bij te brengen als kameraadschap, samenwerking, samenhorigheid en verdraagzaamheid. Ze maken ook kennis met de zee en haar gevaren, leren zeilen en het werk aan boord van een schip. Ze leren orders te aanvaarden en bevelen op te volgen. Verder komen ze ook in contact met vreemde landen en met vreemde culturen. Voor meereizende passagiers is de tocht evenwel niet gratis. Maar aan de hand van een fondsenwervingsprogramma moet het toch voor iedereen haalbaar zijn om mee te varen. De schepen zijn oude vrachtschepen of replica's van oude schepen. De term werd slechts gebruikt van in het midden van de 20ste eeuw, toen men de Tall Ships Races begon te organiseren.

Verschillende categorieën

Er bestaan vier verschillende categorieën tall ships: een A-class, een B-Class, een C-class en een D-class.
Onder de A-class vallen alle vierkant getuigde vaartuigen met een lengte van 40 meter overall of meer. De lengte overall is de lengte tussen de voorkant van de boegbalk en het hek. Dus boegspriet, preekstoel en alle andere uitsteeksels worden niet meegerekend. De A-class omvat schepen waarvan het zeilplan overeenkomt met dat van een volschip, een bark, een barkentijn, een brik of een brigantijn.

De tall ships van deze special op een rijtje

Wat vooral opvalt bij al de besproken tall ships is dat ze in Europa werden gebouwd, op Spaanse, Italiaanse, Duitse en Engelse scheepswerven en dat ze daarna onder andere vlaggen zijn gaan varen.
De hier besproken tall ships van de A-class zijn, in alfabetische volgorde:
  • De Alexander von Humboldt
  • De Alexander von Humboldt II
  • De Amerigo Vespucci
  • De Belem
  • De Christian Radich
  • De Cisne Branco
  • De Cuauhtemoc en haar zusterschepen
  • De Dar Mlodziezy
  • De Dewaruci
  • De Fryderyk Chopin
  • De Juan Sebastian de Elcano
  • De Kruzenshtern
  • De Mir
  • De Pelican of London
  • De Sedov
  • De Shtandart
  • De Shabab Oman
  • De Statsraad Lehmkuhl
  • De USCGC Eagle

Meer lezen over tall ships

Voor wie meer wil weten over Tall Ships, zijn er een aantal gespecialiseerde boeken. De meeste boeken zijn weliswaar in andere talen.
  • Die letzten grossen Segelschiffe, Omar Schäuffelen
  • Chapman, Great Sailing Ships of the World, 2005, Omar Schäuffelen
  • American Sail Training Association, Sail Tall Ships!, 2005
  • Tall Ships, the Fleet for the 21ste Century, Thad Koza, Tide-Mark Press

Sinds 2010 is er ook een Nederlandstalig boek uit. Fotograaf Willy Ysewijn uit Berchem maakte foto's in Den Helder en het boek kwam uit onder de titel" Zeemonumenten". Naast foto's is er ook de geschiedenis van elk schip te lezen en af en toe een extra avontuur. Het boek telt 138 bladzijden en kost 19,95 euro. U kan het bekomen bij uitgeverij Artus of via www.willyysewijn.be.
Ook hebben vele schepen een eigen website, maar ook deze is meestal in de taal van de vlag van het schip en spijtig genoeg ook zonder vertaling. In het artikel "Tall Ships" van Wikipedia vindt u een lijst van de tall ships van de A-class met hun eigen website.

Wie de tall ships live wil zien in Antwerpen, zal nu moeten wachten tot 7 juli 2016. Tot dan, veel plezier met deze en andere artikels over de tall ships!
De Alexander von Humboldt, Tall Ship op rust

De Alexander von Humboldt, Tall Ship op rust

Een van de deelnemende schepen van de Tall Ships Races van 2010 in Antwerpen was de Alexander von Humboldt, het Duits vlaggenschip van de DSST. Kenmerkend voor dit schip was zijn groene romp en de sma…
De Alex II: opvolger van de Alexander von Humboldt

De Alex II: opvolger van de Alexander von Humboldt

De Alexander von Humboldt II is de opvolger van de Alexander von Humboldt. De nieuwe Alex werd gebouwd in Duitsland, in Bremershaven. Net als zijn voorganger heeft de bark een groene romp. Oorspronkel…
De Statsraad Lehmkuhl, een spierwit Noors schoolschip

De Statsraad Lehmkuhl, een spierwit Noors schoolschip

De spierwitte Noorse driemaster, de Statsraad Lehmkuhl, doet dienst als opleidingsschip voor de Noorse Koninklijke Marine. Tevens neemt dit zeilschip geregeld deel aan Tall Ships Races. Met succes, wa…
De Pelican of London: Engels tall ship van de A-klasse

De Pelican of London: Engels tall ship van de A-klasse

De Pelican of London werd gebouwd in 1946 in Frankrijk. Oorspronkelijk was het een vissersboot die onder de naam Pelican in de Noordpoolgebieden viste. Daarna werd het een kuster en droeg het schip de…
De Belem: Frans schoolschip uit de 19de eeuw

De Belem: Frans schoolschip uit de 19de eeuw

Het Franse schoolschip Belem is misschien niet het grootste maar het is wel een van de oudste tall ships van de A-klasse. Het schip met de zwarte romp dateert immers uit de Victoriaanse periode, meer…
De Fryderyk Chopin, tall ship van de A-klasse uit Polen

De Fryderyk Chopin, tall ship van de A-klasse uit Polen

De Fryderyk Chopin is een opleidingsschip dat gebouwd werd op de Lenin scheepswerf in Gdansk en dat onder Poolse vlag vaart. Het dankt zijn naam aan de gelijknamige beroemde Poolse componist. De Fryde…
De Shabab Oman II: opvolger van het tall ship Shabab Oman

De Shabab Oman II: opvolger van het tall ship Shabab Oman

De Shabab Oman II is de opvolger van het tall ship Shabab Oman. Dit tall ship dat onder Omaanse vlag vaart, werd in het Nederlandse Vlissingen afgebouwd. Na de overdracht verliet het schip in 2014 Eur…
De Venezolaanse Simon Bolivar: ambassadeur zonder grenzen

De Venezolaanse Simon Bolivar: ambassadeur zonder grenzen

Het Venezolaanse tall ship Simon Bolivar heeft nog drie andere zusterschepen: het gekende Mexicaanse tall ship Cuauhtemoc en de twee minder bekende schepen Gloria en Guayas. Ze werden alle vier gebouw…
Juan Sebastián de Elcano: Spaans opleidingsschip

Juan Sebastián de Elcano: Spaans opleidingsschip

De Juan Sebastián de Elcano is een Spaans zeilschip met vier masten en met als boegbeeld Minerva. Het is de op twee na grootste windjammer ter wereld, na de Sedov en de Kruzenstern. De vele details en…
De Christian Radich: een Noorse driemaster

De Christian Radich: een Noorse driemaster

De Christian Radich is een Noors opleidingschip dat werd gebouwd in 1937. Het is een driemaster met op elke mast vijf ra's en een indrukwekkend aantal zeilen. Niet verwonderlijk dat dit schip erg snel…
Tall ships race: meevaren als trainee, een unieke ervaring

Tall ships race: meevaren als trainee, een unieke ervaring

Een Tall Ships Race die langs je haven passeert, het is steeds weer een evenement. Duizenden mensen stromen naar de kaaien en trachten aan boord te raken van deze majestueuze schepen. Bij aankomst en…
De Cisne Branco: een Braziliaans opleidingsschip

De Cisne Branco: een Braziliaans opleidingsschip

De Cisne Branco (witte zwaan) is een Braziliaans opleidingsschip. De naam is afkomstig uit het lijflied van de Braziliaanse marine en de zwaan staat symbool voor een goede overtocht en voorbode. Het i…
De Mir: Russisch opleidingsschip, symbool voor vrede

De Mir: Russisch opleidingsschip, symbool voor vrede

Een witte romp met een blauwe streep en gouden letters, dat is de Mir. Mir betekent in het Russisch vrede. Dit Russische opleidingsschip maakt deel uit van een reeks van zes schepen die op de Lenin sc…
De Dar Mlodziezy, Pools zusterschip van de Mir

De Dar Mlodziezy, Pools zusterschip van de Mir

De Dar Mlodziezy is het eerste van zes Russische en Poolse zusterschepen die op de Lenin scheepswerf in Gdansk werden gebouwd. De nautische architect van al deze schepen is Zygmunt Chorden. Het bekend…
De Dewaruci, het grootste Indonesisch opleidingsschip

De Dewaruci, het grootste Indonesisch opleidingsschip

Niet meteen het grootste tall ship, het opleidingsschip Dewaruci. Maar wel één van de mooiste en zeker het muzikaalst. En het schip dat van heel ver moet komen om in Europa deel te nemen aan Races, aa…
De Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepen

De Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepen

De Cuauhtemoc is geen erg groot schip, maar het is wel erg mooi en het bekendste van vier zusterschepen uit Midden- en Zuid-Amerika, gebouwd in Spanje. Het Mexicaanse opleidingsschip Cuauhtemoc neemt…
De Shtandart, replica van een eeuwenoud schip

De Shtandart, replica van een eeuwenoud schip

De huidige Shtandart is een replica uit 1994. Het originele schip van de Baltische vloot dat eveneens de naam Shtandart droeg werd gebouwd in 1703 op bevel van gouverneur Aleksandr Menshikov en naar t…
De Sedov, grootste nog varend traditioneel zeilschip

De Sedov, grootste nog varend traditioneel zeilschip

De Sedov is het grootste nog varend traditioneel zeilschip. Deze viermastbark heeft vele eigenaren en functies gehad. Het veranderde ook verschillende malen van naam en van nationaliteit. Hij liep in…
De Shabab Oman, negen maal na elkaar the Friendship Award

De Shabab Oman, negen maal na elkaar the Friendship Award

De Shabab Oman is een vrij recent schip dat in 1971 gebouwd werd. Het was het grootste houten zeilschip dat toen actief was. Het opleidingsschip uit Oman vormde cadetten van de Omaanse Marine en nam t…
De Amerigo Vespucci, Italiaans tall ship met drie masten

De Amerigo Vespucci, Italiaans tall ship met drie masten

De Amerigo Vespucci is één van de mooiste en bekendste tall ships uit de A-class. Dit Italiaanse volschip had nog een zusterschip, de Christoforo Colombo. Dit laatste schip werd echter enkele jaren ge…
De Kruzenstern, het enige nog varende schip van de P-lijn

De Kruzenstern, het enige nog varende schip van de P-lijn

De Kruzenshtern, een viermasterbark van Duitse makelij die onder de naam Padua van stapel liep, is het enige schip van de P-lijn dat nog in de vaart is. Drie van de andere schepen zijn nu museumboot e…
De USCGC Eagle: Tall Ship van de Amerikaanse kustwacht

De USCGC Eagle: Tall Ship van de Amerikaanse kustwacht

De USCGC Eagle is een Tall Ship dat wordt gebruikt als opleidingsschip door de Amerikaanse kustwacht. Cadetten maken cruises aan boord van het schip van enkele weken tot enkele maanden. Tijdens deze t…
Gepubliceerd door Mapa op 19-08-2010, laatst gewijzigd op 27-05-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.